2021. március 1.,
hétfő, Albin napja

Országúti kerékpáros-vb: Valverde 38 évesen ért fel a csúcsra

Hír TV

2018. szeptember 30., vasárnap 22:02, frissítve: vasárnap 22:37

Alejandro Valverde győzött a férfiak mezőnyversenyében vasárnap az innsbrucki országúti kerékpáros-világbajnokságon. A 38 éves spanyol 15 évvel ezelőtt szerezte első vb-érmét, azután még ötöt nyert, de egyik sem volt arany.

258 kilométer és több, mint 4600 méter szintkülönbség várt a versenyzőkre. Warren Barguil bukásán kívül viszonylag eseménytelen 160 km után kezdett egyre nagyobb tempót diktálni a mezőny.

Az elmúlt 3 év bajnoka Peter Sagan mosolyogva vette tudomásul, hogy nem Insbruckban lesz négyszeres világbajnok, miután leszakadt az esélyesek csoportjától. De nem csak a címvédő nem bírta. A spanyol kört megnyerő Simon Yates is lemaradt.

Következett a beszédes pokol nevű emelkedő ami után már csak négyen harcoltak a végső győzelemért.

A döntés az utolsó kilométerre maradt, így jöhetett a taktikázás. Alejandro Valverde volt legelöl, ami hajrában a legrosszabb pozíció, hiszen az ellenfelek szélárnyékból támadhatnak. A 38 éves spanyol végül egy hosszú hajrát nyitott és egy kerékpárhosszal megnyerte a világbajnokságot. A célban meghatottan nyilatkozott a mezőny egyik legidősebb versenyzője.

„Teljesen hihetetlen ez az egész. Annyi éven keresztül olyan keményen küzdöttem és végre beérett a munkám gyümölcse” – mondta könnyeivel küszködve.

Valverde már 2003-ban Kanadában dobogóra állt a világbajnokságon, 15 év kellett míg eljutott a sportág csúcsára. És még további győzelmek várhatnak rá, hisz 40 éves koráig nem tervezi, hogy abbahagyja a tekerést.

(Kezdőkép: twitter.com/Cyclingnewsfeed)