2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Sport

Legendás versenyen szerzett két érmet a magyar szuperló

Legendás versenyen szerzett két ezüstérmet Arktisz, az ötéves magyar csodaló, aki hóban sem hazudtolta meg önmagát. Az angol telivér edzője, Molnár Orsolya is nagyon büszke „tanítványára”.

  • Legendás versenyen szerzett két érmet a magyar szuperló

Újabb magyar csodaló öregbíti a hazai lovassport hírnevét. Arktisz, a dióspusztai ötéves angol telivér február közepén versenyzett Svájcban, egy nagy múltra visszatekintő nemzetközi versenyen. Ennek különlegessége, hogy egy tó jegén, hóban csapnak össze a lovak, 1700 méter magasan.

– Három versenyt rendeztek a Svájci-Alpokban, St. Moritzban, a város befagyott taván. Mi az első kettőre készültünk, s a másodikat épp Arktisz születésnapján, február 13-án rendezték – kezdte a Borsnak Molnár Orsolya, a ló idomárja.

A telivér mindkét futamon második lett, de végig csatában volt a győzelemért. A ló szerencsére hamar megbarátkozott a hegyi, kevesebb oxigént tartalmazó levegővel. De, hogyan lehet felkészülni egy havas versenyre, különösen úgy, hogy itthon alig van hó és jég.

– Nem volt nehéz. Dunakeszin egy olyan szintetikus felületet hoztak létre az üzemeltetők, amely hasonlít a hóréteghez, szinte olyan, mint a műhó. Ezt géppel kezelik le, így Arktisz és a többi ló is kiválóan tud rajta gyakorolni – magyarázta az edző. Az edzésmunka nem volt másmilyen, mint versenyidőszakon kívül, igaz, a csődör munkáját egy fertőzés hátráltatta.

– Tavaly januárban egy légúti betegség támadta meg Arktiszt, amiből lézeres kezeléssel sikerült meggyógyítani. Eközben is tréningeztük, de futni a tavaszi hónapok helyett csak augusztus legvégén tudott először – mesélte Orsolya.

Arktisz pályafutása kezdetén, két évesen már letette a névjegyét, amikor megnyert egy hazai versenyt. Egy évvel később pedig a rangos Alagi Díjat zsebelte be. Molnár Orsolya edzőként még legalább két évre tervez Arktisszal.

– A nagy álom, hogy megnyerjen egy külföldi tenyészversenyt. Ez nagy presztízs lenne a számára, és könnyebben válhatna belőle fedezőmén, ami nagyon fontos ahhoz, hogy később versenyképes telivérek szülessenek. De természetesen itthoni megmérettetésekre is készülni fogunk vele – hangsúlyozta az idomár, aki azt is elmondta, Arktisszal nagyon jól tud együtt dolgozni.

– Ő egy nagyon ideális versenyló. Nemcsak terhelhető, de jófej, kedves, és kellően vagány is – zárta Molnár Orsolya.

Borsonline

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - A télapó nyomában + videó

Radar - A télapó nyomában + videó

A télapó érkezése minden gyermek számára izgalmas. A december 5.-én kitett, kipucolt cipőket a Mikulás megtölti mindenféle földi jóval, de persze csak a jó gyerekek kaphatják meg a vágyott ajándékot.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!