2021. január 28.,
csütörtök, Károly, Karola napja

Kizárták az oroszokat az olimpiáról és a labdarúgó-világbajnokságról

Hír TV

2019. december 9., hétfő 17:11

Laboratóriumi eredmények manipulálása miatt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől, így a jövő évi tokiói ötkarikás játékoktól és a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságtól is.

A WADA végrehajtó bizottsága egyhangú döntést hozott, mivel bizonyítottnak látta, hogy a moszkvai laborban hamis bizonyítékokat iktattak, illetve pozitív eredményeket semmisítettek meg, amelyek segítségével leleplezhetőek lettek volna a csalások. Ezért döntött a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség az oroszok négy éves eltiltása mellett az olimpiákról és világbajnokságokról. Ugyanakkor azok, akik bizonyítani tudják, hogy tisztán készülnek, semlegesként ott lehetnek a nagy versenyeken. A jövő évi - részben oroszországi rendezésű - labdarúgó Euróba-bajnokságot nem érinti a döntés. A döntés ellen az Orosz Doppingellenes Ügynökség 21 napon belül fellebbezhet.

Medvegyev: Oroszországnak át kell gondolnia a fellebbezést

Az illetékes orosz szerveknek át kell gondolniuk annak a döntésnek a megfellebbezését, amellyel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) végrehajtó bizottsága négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől, a laboratóriumi eredmények manipulálása címén - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn Moszkvában.

"Úgy gondolom, azoknak az orosz szervezeteknek, amelyek ezért felelősek, amelyek kompetenciájába ezek a kérdések tartoznak, át kell gondolniuk azt a kérdést, hogy az ilyen jellegű határozatot megfellebbezzék" - fogalmazott az orosz kormányfő.

Medvegyev szerint a WADA határozatát, amely nem egy esetben a már korábban megbüntetett sportolók ellen irányul, "az oroszellenes hisztéria krónikus formát öltött folytatásának" nevezte. Ugyanakkor elismerte: "tagadhatatlan", hogy az orosz sportéletben "egyelőre komoly problémák vannak a doppingolással".

Moszkva a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) feltétlenül meg fogja fellebbezni a WADA végrehajtó bizottságának határozatát - ezt Szvetlana Zsurova, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának első elnökhelyettese, olimpiai bajnok mondta újságíróknak. Zsurova "politikailag motiváltnak" minősítette a döntést, és közölte, hogy azt először az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) megfigyelő tanácsa fogja megvitatni december 19-én. A testületnek 21 napja van a fellebbezése.

"Száz százalék, hogy Oroszország bírósághoz fordul, mert küzdenünk kell a sportolókért" - mondta a volt gyorskorcsolyázó.

Pavel Kolobkov orosz sportminiszter a Rosszija 24 hírcsatorna által élőben közvetített sajtótájékoztatóján - mintegy feltételezve azt, hogy a RUSADA megfigyelő tanácsa nem fogja elfogadni a WADA végrehajtó bizottságának határozatát - hangsúlyozta: az eltiltás addig nem hatályos, ameddig azt a CAS nem hagyja jóvá. Rámutatott, hogy a bíróságon esély lesz majd az orosz álláspont bizonyítására a Moszkva által beterjesztett bizonyítékok mérlegelésére, amelyet szerinte a WADA illetékes bizottsága nem tett meg.

Kolobkov állítása szerint a WADA az összes kérdésére megkapta Moszkvától a választ. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alapszabályával ellentétes intézkedésnek nevezte a nemzeti himnusz és zászló használatától való eltiltást, valamint a sportvezetők kitiltását a világversenyekről.

Jelezte, hogy a RUSADA adatbázisát (LIMS) még az ügynökség előző vezetője, a doppingbotrányt kirobbantó és abban főszereplő Grigorij Rodcsenkov hozta létre. Mint mondta, Rodcsenkov a maga példányát magával vitte az Egyesült Államokba és a moszkvai változathoz kívülről is hozzáférhetett. A miniszter törvényellenesnek nevezte, hogy a WADA vádjait a bizonyítatlan eredetű Rodcsenkov-féle LIMS-re, illetve annak a moszkvai adatbázissal való összehasonlításra alapozta.

Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) elnöke kilátásba helyezte: az általa vezetett testület mindent megtesz annak érdekében, hogy az orosz sportolók Tokióban a nemzeti trikolór alatt, az OKR csapatának tagjaként vehessenek rész az olimpián. Az általa "eltúlzottnak", valamint a sportolók számára "megtorló jellegűnek és megalázónak" nevezett WADA-szankciók szerinte nem segítik a RUSADA helyzetének rendezését. Kitért arra, hogy a WADA az orosz olimpiai és paralimpiai bizottsággal szemben semmilyen vádat sem fogalmazott meg.

Jurij Ganusz, a RUSADA vezérigazgatója a Moszkva 24 tévécsatornának nyilatkozva azt hangoztatta, hogy az orosz sportnak olyan új vezetőkre van szüksége, akik kivezetik a válságból és akikben megbíznak a sportolók. Ganusz rámutatott, hogy a WADA szerint a RUSADA moszkvai laboratóriumának adatbázisát 2018 decemberében és 2019 januárjában manipulálták, ezért "tarthatatlanok" azok az ellenérvek, hogy a beavatkozás külföldről történt.

A RUSADA vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a WADA lerövidítheti a szankciók hatályát, ha a helyzet normalizálódása felé mutató tendenciát tapasztal.

"Minden siralmasan, de a várakozásoknak megfelelően ért véget. A WADA elfogadta az összes javaslatot (az eltiltást kezdeményező illetékes bizottságától), egyhangúlag döntött, egyetlen ember sem volt, aki mellénk állt volna vagy ne értett volna egyet" - mondta Margarita Pahnockaja, a RUSADA második embere a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

A WADA végrehajtó bizottságának döntése nem befolyásolja az 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseinek és a Bajnokok Ligája 2021-es döntőjének szentpétervári megrendezését - mondta Vjacseszlav Kolozkov, az Orosz Labdarúgó Szövetség tiszteletbeli elnöke az Interfax hírügynökségnek.

Vaszilij Tyitov, a Nyári Olimpiai Sportágak Összoroszországi Egyesületének (VALOVSZ) a TASZSZ által megszólaltatott elnöke kifejezte meggyőződését, hogy a nemzetközi sportszövetségek vezetői "kiegyensúlyozott" döntést hoznak majd azzal kapcsolatban, hogy megfosszák-e Oroszországot a nemzetközi versenyek megrendezésének jogától. Mint mondta, az általa várt forgatókönyv "nehéz" lesz, de "nem apokaliptikus".

 

Hír TV / MTI

 

x
Rendkívüli hír