2019. október 20.,
vasárnap, Vendel napja

Kézi-vb: Kikapott és kiesett a magyar válogatott

Hír TV

2019. január 23., szerda 20:48

Nem játszhat az olimpiai selejtezőt érő hetedik helyért a magyar férfi kézilabda-válogatott. Együttesünk 35-26-ra kapott ki Norvégiától a középdöntő utolsó fordulójában, így a 10. helyen végzett a világbajnokságon. Magyarországnak még a jövő évi Európa-bajnokságon is lesz lehetősége, hogy kijusson a 2020-as tokiói olimpiára.

Nem játszhat az olimpiai selejtezőt érő hetedik helyért a német-dán közös rendezésű világbajnokságon a magyar férfi kézilabda-válogatott, miután a középdöntő záró fordulójában 35-26-ra kikapott a norvég csapattól, így tizedikként zárt.

Elméletileg a 2-7. helyezettek vehetnek részt a jövő tavasszal sorra kerülő olimpiai selejtezőtornákon, de a tizediknek is marad esélye az indulásra, ha a vb legjobb kilenc csapatából Egyiptom megnyeri az Afrika-bajnokságot, Brazília a Pánamerikai bajnokságot, míg a német-francia-horvát-spanyol-dán-norvég-svéd hetesből az egyik Európa-bajnok lesz.

A magyarok Koppenhágában a csoportkört két győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel, a középdöntőt pedig egy győzelemmel és két vereséggel zárták, így a herningi II. csoportban az ötödik helyet szerezték meg, mert Egyiptommal azonos pontszámmal, de rosszabb gólkülönbséggel végeztek.

Sok volt az indításgól

Csoknyai István szövetségi kapitány szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott azért veszített Norvégiával szemben, mert rengeteg gólt kapott indításból a német-dán közös rendezésű világbajnokság középdöntőjének utolsó játéknapján, szerdán Herningben.

„Az első félidőben még megfelelő volt a játékunk elöl és hátul is, mérkőzésben voltunk, és nem kaptunk sok találatot indításból. A szünet után rengeteg indításgólt kaptunk a támadásbeli hibák miatt, a védekezés sem tudott megújulni, így sajnos nem tudtuk elérni célunkat” – nyilatkozta az edző.

Mikler Roland hangsúlyozta, nagy volt rajtuk a nyomás, szinte végig rohantak az eredmény után, és bár szerettek volna győzni, hamar kiderült, hogy a norvégok jobbak, hiszen remek formában vannak.

„Egyszer-egyszer felcsillant a remény, hogy elérjük a megfelelő eredményt, de nem sikerült, nagyon sajnálom” – tette hozzá a kapus, aki 34 lövésből hetet védett. Hozzátette, a norvégok azt szerették volna elérni, hogy a lehető legkevesebbet támadjanak a felállt magyar védőfallal szemben, és ez sikerült is nekik, a góljaik döntő többségét nagy ziccerből dobták. A Telekom Veszprém kapusa emlékeztetett rá, hogy a csoportkörben döntetlent játszottak Egyiptommal, és az ezáltal elveszített egy pontot később nem tudták egy bravúrral visszaszerezni, ezért nem jutottak tovább.

Ilyés Ferenc elismerte, hogy a végére elfáradtak és sokat hibáztak, ráadásul éppen azzal a norvég csapattal találkoztak, amely a mezőnyben a legjobban alkalmazza a lerohanásokon alapuló gyors kézilabdát.

„Bíztam benne, hogy elérjük a célunkat. Nem így terveztem a válogatottbeli búcsút, hiszen az olimpia már nem fért volna bele, de nagyon szerettem volna, ha a fiataloknak sikerül” – fogalmazott a megbízott csapatkapitány. A Grundfos Tatabánya védőspecialistája a magyar mezőnyjátékosok közül egyedüliként gól nélkül zárta a tornát.

„Nem erre számítottunk és nem így készültünk. Az első felvonásban még tartottuk magunkat, de a második félidőre úgy jöttek ki a norvégok, hogy sajnos nem tudtuk megállítani őket, mi pedig az öltözőben maradtunk, és olyan buta hibákat követtünk el, amiből indításgólokat kaptunk és nagy lett a különbség” – magyarázta Bánhidi Bence.

Elismerte, sok technikai hibát követtek el, és a védekezésük sem olyan volt, amilyennek kellett volna lennie.

„Nagyon csalódott vagyok, mert valószínű, hogy ezzel lecsúszunk az olimpiáról, de szerintem nem ezen a meccsen ment el, szerintem a csoportkörben Egyiptom ellen az a döntetlen nem kellett volna” – vélekedett a MOL-Pick Szeged beállója, aki hat lövésből négy gólt dobott.