2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 05:00

Sport

Hivatalos: három földrészen és hat országban rendezik a 2030-as labdarúgó-világbajnokságot

Spanyolország, Portugália és Marokkó rendezi a 2030-as labdarúgó-világbajnokságot, de az első három mérkőzésnek - a FIFA tanácsának döntése nyomán - Uruguay, Argentína és Paraguay ad otthont.

  • Hivatalos: három földrészen és hat országban rendezik a 2030-as labdarúgó-világbajnokságot

A dél-amerikai rajt után a torna Marokkóban, Portugáliában és Spanyolországban folytatódik, az ő közös pályázatuk maradt egyedül versenyben. A centenáriumi vb így három földrészen zajlik majd, amire korábban még nem volt példa.

Gianni Infantino FIFA-elnök a határozathozatal után úgy fogalmazott, hogy

"egy megosztott világban a FIFA és a labdarúgás összehoz".

Hozzátette, a három dél-amerikai mérkőzés közül az elsőre a montevideói Centenáriumi Stadionban kerül majd sor, itt rendezték az 1930-as döntőt is.

Eredetileg Spanyolország és Portugália tervezett közös pályázatot, majd ebbe tavaly októberben Ukrajnát is bevonta. Marokkó idén márciusban jelezte, hogy szívesen lenne beugró az ibériai pályázatban abban az esetben, ha Ukrajna a háború miatt nem tudná vállalni a társrendezést.

Sztárokat már vettek a szaúdiak, de világbajnokságot még nem rendezhetnek

A hét év múlva sorra kerülő vb iránt korábban négy dél-amerikai ország, Uruguay, valamint Argentína, Paraguay és Chile is érdeklődött ugyancsak közös rendezésben gondolkodva, és volt olyan elképzelés is, hogy Szaúd-Arábia Egyiptommal és Görögországgal közösen vállalná a rendezést.

A legutóbbi világbajnokságot Argentína nyerte meg a döntőben Franciaországot tizenegyesekkel legyőzve egy emlékezetes tornán. A történelmi jelentőségű katari világbajnokságot ugyanis decemberben rendezték meg, mivel nyáron az országban elviselhetetlen a hőség.

A következő tornát 2026-ban az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen rendezi, összesen 16 városban. Ez lesz az első világbajnokság, amelyet három ország rendez együtt, de a létszámot tekintve is úttörő lesz a torna, ugyanis 48 ország válogatottja kvalifikálhat rá.

Az első vb-t 1930-ban Uruguayban rendezték, erre emlékezve kezdődik a 2030-as torna Dél-Amerikában.

Nyitókép: Olympics.com

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!