2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Eltiltást kapott a Messi-mezek elégetésére buzdító focielnök

Hír TV

2018. augusztus 24., péntek 22:40, frissítve: péntek 22:49

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség egy évre eltiltotta a mérkőzések látogatásától a Palesztin Labdarúgó-szövetség elnökét. Dzsibril Radzsubot a világbajnokság előtt Lionel Messiről készült fényképek és mezek égetésére szólította fel a palesztinokat.

Június elején, az Izrael és Argentína között tervezett baráti mérkőzés előtt szólított fel Messi fényképek és mezek égetésére a Palesztin labdarúgó-szövetség elnöke. Szerinte ugyanis a mérkőzés létrejöttével az argentinok Izrael fővárosának ismernék el Jeruzsálemet.

„Semmilyen körülmények között nem támogatjuk, hogy ez a mérkőzés létrejöjjön. Ma indítunk egy kampányt az argentin szövetség ellen, amelyben személyesen Messit szeretnénk megszólítani. Számunkra ő egy szimbólum. Mindenkit felszólítunk arra, hogy tiltakozásképpen gyújtsa meg a fotóját és a mezét, és vegyék fel videóra. Még mindig reménykedünk, hogy nem kerül megrendezésre a találkozó, és nem fogja Messi semmibe venni az arab rajongókat” – fogalmazott június elején az elnök.

Radzsub a felhívás után pár nappal az argentin szövetség elnökének, Claudio Tapiának azt is megüzente, szerinte Izrael politikai eszközként kívánja felhasználni a mérkőzést.

Az összecsapás végül elmaradt. Az argentin játékosok – beleértve a Barcelona sztárját, Lionel Messit is – ugyanis kezdeményezték a találkozó eltörlését. Az argentin külügyminiszter ezt akkor azzal magyarázta: a mérkőzés előtt a játékosok fenyegetéseket kaptak és kellemetlenül érezték magukat az utazással kapcsolatban.