2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Sport

Elhunyt Benedek Tibor

Életének 48. évében, súlyos betegség után csütörtök hajnalban elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya - közölte a Magyar Vízilabda Szövetség.

  • Elhunyt Benedek Tibor

Ma hajnalban örökre lecsukta szemét Benedek Tibor, a háromszoros olimpia bajnok, világ- és Európa bajnok vízilabdázó legenda. Családja, csapattársai, az egész vízilabda társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyott maga után. Részvétnyilvánításaikat nyilvános felületeken tisztelettel fogadjuk. Családja kérésére azonban kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben e nehéz időszak játékszabályait.

- áll a családnak az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Benedek Tibor 1972. július 12-én született Budapesten. Ötéves korában édesanyja vitte el úszni a gerincproblémái miatt. Vízilabdázni a Központi Sportiskolában kezdett, majd 1989 és 1996 között az Újpest csapatát erősítette. Ezt követően Olaszországba szerződött, ahol előbb az Assitalia Roma, majd a Pro Recco játékosa volt. Pályafutása folytatásában, 2004 és 2007 között ismét Magyarországon, a Budapesti Honvéd együttesében játszott, majd visszatért a Pro Reccóhoz, ahol 2012-es visszavonulásáig vízilabdázott.

Az élsport mellett a tanulásra is kiemelt figyelmet fordított: 1991-ben a Testnevelési Főiskolán edzői oklevelet szerzett, 1993-tól pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának történelem szakos hallgatója volt, ahol 2006-ban vehette át diplomáját.

Az Újpesttel LEN Kupát, Szuperkupát és BEK-et, a Pro Reccóval Bajnokok Ligáját, majd Euroligát nyert, emellett több alkalommal volt magyar és olasz bajnok.

Nemzeti színekben már fiatalon letette a névjegyét: 1989-ben ifjúsági Európa-bajnok lett - az isztambuli viadalon az oroszok ellen 8-7-es győzelemből hét góllal vette ki a részét -, majd a junior világ- és Európa-bajnokságról is bronzéremmel tért haza. Öt olimpián szerepelt: 1992-ben Barcelonában hatodik lett a csapattal, 21 találattal pedig a torna gólkirálya volt. Négy évvel később Atlantában negyedik helyezést ért el, és ismét ő dobta a legtöbb gólt.

A 2000-es sydneyi játékok előtt veszélybe került olimpiai szereplése: 1999 augusztusában került nyilvánosságra, hogy tavasszal, az olasz bajnoki elődöntő során végzett doppingvizsgálata pozitív eredményt hozott. Mintájában kis mennyiségű clostebolt találtak, amely a játékos véleménye szerint a gombásodás ellen használt kenőcse útján juthatott a szervezetébe. Szeptember 1-jén, egy nappal a firenzei Európa-bajnokság előtt az Olasz Olimpiai Bizottság az Olasz Úszó Szövetség hatáskörébe utalta az ügyet, de felfüggesztését helybenhagyta. Egy hét múlva az úszószövetség 8 hónapra eltiltotta Benedeket. November végén a nemzetközi szövetség (FINA) 15 hónapra növelte a büntetést. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) 2000 januárjában mondta ki a végső szót: eltiltása 8 hónap lett, amely április 28-án járt le. Benedek ennek ellenére beverekedte magát a csapatba, Sydneyben sokáig nem ment neki a játék, de az oroszok elleni döntőben parádés teljesítményt nyújtva négy gólt szerzett.

Benedek - aki egy kézsérülés miatt 1995-től csak csuklóvédőben tudott játszani - éveken keresztül a nemzeti együttes csapatkapitánya volt, 2004-ben Athénban drámai körülmények között védték meg címüket a magyarok. 2005 májusában szívritmuszavara miatt lemondta a válogatottságot, majd 2007 februárjától egészségi állapota újra lehetővé tette a szereplést. A 2003-as barcelonai világbajnokságon szintén győzött, 1998-ban és 2005-ben vb-ezüstérmes, 1991-ben pedig bronzérmes volt. Az Európa-bajnokságokról egy aranyérme (1997), illetve két második és három harmadik helyezése van, emellett egyszeres világkupa- és kétszeres világliga-győztes. A válogatottól a 2008-as pekingi olimpiai győzelem után köszönt el végleg, csúcsot jelentő 437 találkozóval a háta mögött.

Az edzői munka már visszavonulása előtt is érdekelte: 2010-től Kemény Dénes szövetségi kapitány segítője volt. A férfi válogatott szövetségi kapitányi posztját 2013. január 10-től 2016. december 31-ig töltötte be, irányításával az együttes 2013-ban világbajnok, 2014-ben a budapesti Európa-bajnokságon második, a 2016-os riói olimpián ötödik lett.

Négy évvel ezelőtt beválasztották a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségébe. Ezután, 2017-től az UVSE szakmai igazgatójaként, illetve a 2018/19-es idénytől vezetőedzőjeként dolgozott. Idén májusában bejelentette, hogy visszavonul minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől.

Az év legjobb magyar vízilabdázójának négyszer (1992, 1993, 1994, 2002), választották meg, 2000-ben beszavazták az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába. Az esztendő legjobb magyar szövetségi kapitányának egyszer (2013) választották meg. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2000), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2004) és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2008) kitüntetést is. 2008-ban Budapest díszpolgára lett, 2015-ben bekerült a vizes sportágak Hírességek Csarnokába (ISHOF), 2016-ban tenyérlenyomata felkerült a Magyar Sportcsillagok Falára, egyike a vízilabdázás tíz háromszoros olimpiai bajnokának.

Elbúcsúzott Benedek Tibortól a magyar férfi vízilabda-válogatott

Az Emmi saját saját halottjának tekinti

Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, a magyar sport kiemelkedő alakját, az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Benedek Tibor háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar vízilabdázó, edző, sportvezető 2020. június 18-án, életének 48-ik évében hunyt el. Kiemelkedően sikeres sportpályafutása végeztével - melyet mind Magyarországon mind Olaszországban 6-6 bajnoki aranyérem fémjelez - 2013 és 2016 között a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, az általa vezetett csapat megnyerte a barcelonai világbajnokságot. Személyében, tragikusan fiatalon, a magyar sport és a magyar nemzet kiemelkedő alakját veszítette el

- olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.

Kárpáti György és Benedek Tibor 7 olimpiai aranyban személyesen is érintett volt

A kormány nevében őszinte együttérzését fejezte ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnap elhunyt Kárpáti György, valamint Benedek Tibor családjának is a csütörtöki Kormányinfón.

Azt mondta, a magyar sportéletet rendkívüli veszteség érte az elmúlt 24 órában, a magyar vízilabda két ikonikus alakja távozott.

Összességében 3-3 olimpiai aranyérmet nyertek, sőt Kárpáti György Gyarmati Dezső segítőjeként a montreali győzelemnek is részese volt, tehát a 9 magyar olimpiai aranyból 7-ben voltak személyesen is érintettek azok a vízilabdázók, akik az elmúlt 24 órában hunytak el. Különösen fájdalmas az, hogy Benedek Tibor 47 éves volt

- közölte Gulyás Gergely. 

Steinmetz Ádám: Fájó Búcsú

Mély fájdalommal és megdöbbenéssel értesültem arról, hogy a világ egyik legjobb vízilabdázója, egykori olimpiai bajnok csapattársam és gyerekkoromtól kezdve példaképem, Benedek Tibor 47 évesen itt hagyott minket. Bár tudtam hosszú ideje tartó súlyos betegségéről, de ismerve küzdeni tudását, mégis reméltem, hogy legyőzi azt. Nagy ajándéka az életnek, hogy ismerhettem: először szurkolóként csodáltam a játékát, aztán ellenfélként fogtam a mérkőzésen, majd együtt állhattunk fel a dobogó tetejére. Pályafutása és sportemberi hozzáállása példaértékű számunkra, és a következő generációknak.

Tibi, legyen neked könnyebb fent, emléked megőrizzük, és örökké a szívünkben leszel!

- írta Steinmetz Ádám olimpiai bajnok, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Karácsony Gergely: A medencén túli tetteiben is példát mutatott

Részvétét fejezte ki a csütörtök hajnalban elhunyt Benedek Tibor családjának Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

"Legendás család zseniális alakja; halhatatlan vízilabdázó, odaadó családapa, sziklaszilárd barát. Felfoghatatlan leírni is, hogy - egy hónappal a 48. születésnapja előtt - meghalt Benedek Tibor" - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal MTI-hez eljuttatott közleményében.

"Bár sportolóként és edzőként elért címeivel, elismeréseivel roskadásig tele a vitrin - kiragadva néhányat: háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Eb-aranyérmes, a Swimming Hall of Fame tagja,  Budapest díszpolgára -, elsősorban az embert gyászoljuk; azt az embert, aki a medencében és a medencén túli tetteiben is példát mutatott, aki imádott élni, aki soha, semmilyen helyzetben nem ismert lehetetlent. Mély részvétem a Benedek családnak" - zárul a Karácsony Gergely által aláírt közlemény.

Orbán Viktor: Fekete a víz a medencében

Lesz-e még? Nem lesz. Fekete a víz a medencében. Meghalt Benedek Tibor. Nyugodjon békében!

- írta közösségi oldalán a miniszterelnök, aki megosztotta Csurka Gergely publicisztikáját.

A Pro Recco is búcsúzik

Egykori klubja, az olasz Pro Recco is megemlékezett Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról, aki csütörtökön hajnalban, életének 48. évében súlyos betegség után hunyt el. 

Az egyesület honlapja emlékeztetett rá, hogy a balkezes klasszis rendkívüli eredményeket ért el a csapattal abban a nyolc évben (2001 és 2004, majd 2007 és 2012 között), amit a klubnál töltött. Ugyanakkor kiemelték, hogy a statisztikai adatok és a számok önmagukban nem mondanak el róla mindent:

"Tibor rendkívüli ember volt a vízen kívül is, szerény és karizmatikus, igazi profi, aki cselekedeteivel bizonyította a Pro Recco közösségéhez való tartozását és elkötelezettségét. Legmélyebb részvétünket fejezzük ki az egész egyesület részéről a családnak és a barátoknak. Isten veled, nagy Tibor, fejezetet írtál történelmünkben: soha nem felejtünk el!"

Kiss Gergely: Soha, senki nem fog megközelíteni sem!

Az egykori csapattárs, Kiss Gergely szerint minden magyar ember és a világ összes vízilabdázója csak tanulhatott tőle és felnézhetett Benedek Tiborra, aki életének 48. évében csütörtök hajnalban súlyos betegség után hunyt el.

Az aktív pályafutását nemrég 42 évesen lezáró, és Benedekhez hasonlóan szintén háromszoros olimpiai bajnok klasszis többek között ezekkel a gondolatokkal emlékezett meg Facebook-oldalán társáról, akinek, a "gólkirálynak" 16 évesen szurkolóként üvöltött a Komjádi Uszodában.

"Aztán a válogatottnál, kereten kívüli meghívottként remegtem, ha véletlenül csak rám néztél, mint a Nemzeti Csapat Vezére" - folytatta Kiss, aki 19 évesen harcostársává vált a "világ legjobb balkezesének". Négy évvel később együtt álltak az olimpiai dobogó tetején Sydneyben, "27 évesen végre klubtársad is lehettem, naponta láthattam a csodát".

A bejegyzésben Kiss Gergely felidézte: Benedek Tibor csapatkapitányként higgadtan, tiszta szívvel irányította a csapatot, elmondhatatlan és tisztelettel teli aura vette körül.

"A víz is mindig habzott körülötted, mert győzni akartál, minden másodpercben"

- olvasható a klasszis közösségi oldalán.

Kiss Gergely kiemelte, pótolhatatlan veszteség Benedek Tibor halála, hiszen: "Soha, senki nem fog megközelíteni sem!", majd több szóval is tömören jellemezte őt: "Gólkirály. Bajnok. Harcos. Bajtárs. Példakép. Vezér. Csapatkapitány. Mester. És a legfontosabbak: Gyermek, Férj, Apa, Barát".

 

MTI, Facebook, Hír TV

KAPCSOLÓDÓ:

Elhunyt Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!