2019. szeptember 15.,
vasárnap, Enikő, Melitta napja

Bach szerint Tokió után is mindenki remek házigazda lesz

MTI

2018. december 27., csütörtök 20:33

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke biztos abban, hogy a már kiválasztott városok remek házigazdái lesznek a soron következő ötkarikás játékoknak, és a még nem ismert helyszínek is tökéletesen felkészültek lesznek.

A német sportvezető úgy fogalmazott, a NOB-bal szemben a nyugati országok körében nagy a bizalmatlanság, ennek köszönhető, hogy sok olimpiai pályázatot a sikertelen népszavazás miatt vontak vissza.

„Ha a 2026-os kandidálást nézzük, két jelöltünk van, amelyek mindegyike tradicionális téli sporthelyszín. Cortina d'Ampezzo és Stockholm az utóbbi évtizedben hét téli világbajnokságnak adott otthont, a létesítmények nyolcvan százaléka már most rendelkezésre áll, így nem gondolkozunk más házigazdában” - jelentette ki a 65. életévét szombaton betöltő Bach.

A NOB elnöke megjegyezte, a 2022-es, pekingi helyszínválasztás jó lehetőség arra, hogy az országban növeljék a téli sportok iránt érdeklődők számát. Állítása szerint a helyiek mintegy 300 millió lakossal szeretnék megismertetni a téli játékok műsorán szereplő sportágakat. Szerinte az egész világot érintő gazdasági bizonytalanság miatt sokan nem mernek belevágni a pályázati folyamatba, ugyanakkor a 2030-as és a 2032-es téli és nyári olimpia iránt is többen jelezték már érdeklődésüket.

„Szapporó, az Egyesült Államok, Argentína, Spanyolország és Georgia is felvette ennek kapcsán a kapcsolatot velünk, de van akarat egy közös koreai rendezésre, illetve Ausztrália és a Ruhr-vidék is bejelentkezett már” - nyilatkozta Bach, akinek meglátása szerint a 2024-es és a 2028-as házigazdák, azaz Párizs és Los Angeles egyaránt „kiváló”.

A 2026-os téli olimpia helyszínét a jövő júniusi NOB-kongresszuson jelölik ki.