2024. 10. 23. Szerda Gyöngyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális extra

Következik:

Napi aktuális extra 04:20

Sport

A skótok földbe döngölésével indult az Európa-bajnokság

A magyar válogatottal egy csoportban szereplő, házigazda Németország és Skócia mérkőzésével elkezdődött a labdarúgó Európa-bajnokság a müncheni Allianz Arénában. Végérvényesen kitört a német futball-láz, amelyet sokan hiányoltak az Eb kezdete előtt: Julian Nagelsmann csapata 5-1-re kiütötte Skóciát, és ezzel feladta a leckét a szombaton Svájc ellen pályára lépő magyar csapatnak is. A stadion csak akkor csendesedett el drámai pillanatokra, amikor Ilkay Gündogan piros lapot érő rúgást kapott, és hosszan elterült a földön.

  • A skótok földbe döngölésével indult az Európa-bajnokság

Partihangulat vezette fel a 2024-es Európa-bajnokság nyitómeccsét, a hangosbemondóból a világ futballszurkolóinak kedvenc dala, a Freed from Desire üvöltött, nem is kellett több, a skót és a német drukkerek egyaránt lázba jöttek, talpra ugrottak, táncoltak, mintha csak koncertre jöttek volna. Ennél hangosabb csak akkor volt a müncheni Allianz Arena, amikor a skót himnusz következett. Olyan átszellemülten énekeltek a vendégszurkolók, hogy abban a pillanatban egy kicsit mindenki skót akart lenni.

A házigazdaként túlsúlyban lévő németek is teli torokból énekelték a saját himnuszukat, de az a jellegéből fakadóan is katonásnak hangzott a skótok érzelmektől fűtött előadása után. A meccs napján is inkább a skótok csinálták a hangulatot München főterén, a Marienplatzon. Meg egy kis feszültséget is, néhányan közülük rendőrökkel balhéztak. A meccs elején sem bírtak magukkal, egy füstbombát becsempésztek valahogy a lelátóra.

Az ilyenkor mindig kötelező megnyitóünnepség felejthető volt, a kezdőkör közepén a felfújt Eb-trófea a sajtópáholyból úgy nézett ki, mint egy hatalmas partra vetett hal. Amikor viszont a januárban elhunyt Franz Beckenbauer özvegye, Heidi kísérte be az igazi kupát (két korábbi német Eb-győztes, Jürgen Klinsmann és Bernard Dietz társaságában), állva tapsolt az egész lelátó.

Már a meccs első percében újra talpra ugrottak a németek, ugyanis Rüdiger indításával Florian Wirtz került nagy helyzetbe, de lesen volt. Nagy elánnal kezdett a házigazda, de több pontatlan passz után mindig lemondóan hördült fel a kissé türelmetlen német közönség.

A 11. percben aztán kitört a hazai örömünnep: megint Wirtz volt főszerepben, és a tizenhatos vonaláról leadott lövése a kapufa segítségével a skót kapuban kötött ki – 1-0. Nyolc perccel később pedig már kettő volt közte: Havertz lövés helyett passzolt, a címzett, Musiala pedig egy labdaátvétellel elküldte a védőjét. majd határozottan a jobb felsőbe tüzelt – 2-0.

Wirtz és Musiala a német futball jövőjét és már jelenét is jelentik, mindketten 21 évesek, és ők a német keret legértékesebb játékosai 130, illetve 120 millió euróval. A 25. percben megint jött a rongylábú Musiala, aki a tizenhatos vonalán cselezgetett, mire felrúgták. A játékvezető elsőre tizenegyest ítélt, de a VAR korrigált, és szabadrúgás lett belőle. Egy variáció után a meccs előtt nyílt levelet író csapatkapitány, Gündogan lőtt laposan, de gyengén, így nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: EPA

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Póta Georgina: Addig folytatom, ameddig jólesik

Póta Georgina: Addig folytatom, ameddig jólesik

Összességében pozitívnak értékeli a szereplését a múlt heti egyéni asztalitenisz Európa-bajnokságon Póta Georgina, aki a további sportpályafutását illetően nem tervez nagyon előre, addig játszik, amíg jólesik neki.
Profi bokszolóként folytathatja pályafutását Helif

Profi bokszolóként folytathatja pályafutását Helif

A párizsi olimpián Hámori Lucát legyőző és súlycsoportjában aranyérmes, vitatott nemiségű Iman Helifnek sok ajánlata van, és az An-Nahar című arab nyelvű napilap értesülése szerint rövidesen a profi bokszban folytatja pályafutását.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!