2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Utcán játszó tinédzserek lettek az izraeli bosszú áldozatai

Hír TV

2018. július 15., vasárnap 10:37, frissítve: vasárnap 10:54

Az elmúlt évek legnagyobb légitámadását hajtotta végre szombaton Izrael a Gázai övezet ellen. Benjamin Netanjahu szerint azt bosszulták meg, hogy a palesztin Hamász néhány nap alatt 90 rakétát lőtt ki Izraelre, aminek 3 sérültje volt. Az izraeli légicsapásokban most 2 palesztin meghalt és 12-en megsérültek. A brit Reuters szerint a palesztin áldozatok az utcán játszó tinédzserek voltak.

Szétlőtt, félkész épület Gáza városában: az izraeli hadsereg szerint a Hamász itt képezte ki városi hadviselésre a katonáit, a Palesztin Hatóság szerint viszont az épület üresen állt. A rakétatámadás után szétrepülő törmelék két palesztin tinédzsert ölt meg.

„Jöttek a mentők, de a sérülteket már ők se tudták megmenteni, olyan rossz állapotban voltak. Aztán jött az újabb rakétatámadás, aztán megint egy, és a környékbeli épületek is megrongálódtak, még a mecset is” – számolt be egy szemtanú.

Az izraeli légierő azután indított támadást, hogy az elmúlt hetekben Gáza felől rakétákat és gyújtóbombákat lőttek ki Izrael irányába. Mezőgazdasági területeket gyújtottak fel, és 3 izraeli megsérült.

A palesztinok célja, hogy a zsidó állam feloldja az egyébként is törvénytelenül megszállt Gázai övezet blokádját, és Egyiptom felől élelmiszert és gyógyszert engedjen be. A zsidó állam erre nem hajlandó, mert a határon fegyverek is bejutnának Gázába. Az izraeli légierő vasárnap 40 légicsapást hajtott végre Gázában.

„Miután egyeztettem a védelmi miniszterrel és a hadsereg parancsnokával, úgy döntöttünk, hogy minden eddiginél erősebb csapást mérünk a Hamász terroristáira. A 2014-es gázai háború óta ez a leghatározottabb akciónk, és szükség esetén folytatjuk” – fenyegetőzött izraeli miniszterelnök.

A jobboldali Benjamin Netanjahunak jól jönnek a légitámadások, mert saját, és felesége korrupciós ügyeiről el tudja terelni a figyelmet. A miniszterelnököt épp a héten hallgatták meg a három folyamatban lévő visszaélési ügye közül az egyikben.

Netanjahu a nemzetközi jobboldali-nacionalista együttműködést is fejlesztené. A héten találkozott Vlagyimir Putyinnal, egy hét múlva pedig Orbán Viktort fogadja, aki addig szintén tárgyal Putyinnal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!