2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Újabb bombamerénylet volt Indonéziában

Hír TV

2018. május 14., hétfő 09:11, frissítve: hétfő 11:17

A délkelet-ázsiai ország második legnagyobb városában, Szurabajában egy rendőrőrsnél robbantottak az egy családba tartozó, motorral érkező öngyilkos merénylők, a támadásban legkevesebb tíz ember megsérült. Tegnap ugyanebben a városban három keresztény templomnál hajtott végre ugyanígy bombatámadásokat egy másik család. A merényleteket az Iszlám Állam vállalta magára.

A támadásnak sok sebesültje és egyes jelentések szerint halálos áldozata is van. Az elkövetők egy öt tagú családhoz tartoztak, közülük csak egy 8 éves lány élte túl az öngyilkos merényletet.

Vasárnap ugyanebben a városban három keresztény templomnál hajtott végre ugyanilyen bombatámadásokat egy másik család, az öngyilkos merényletekben részt vett egy 9 és egy 12 éves lány is.

Mindegyik öngyilkos merénylet volt, de különböző típusú bombákkal: az egyik esetben az autóban volt a bomba, és szándékosan ütköztek vele, hogy nagy legyen a robbanás, a másiknál övre erősített bomba volt, a harmadiknál a támadók az ölükben vitték a bombát - közölte Tito Karnavian, endőrfőnök.

A vasárnapi robbantásban 13 ember meghalt, 40 pedig megsebesült - ez volt az utóbbi évtized legvéresebb indonéziai terrortámadása. A merényleteket az Indonéziában egyre aktívabb Iszlám Állam vállalta magára.

Indonéziában két csoport tartozik az Iszlám Állam kötelékébe, az egyiknek helyi sejtjei vannak, a másiknak a tagjai Szíriából tértek vissza - tette hozzá a rendőrfőnök.

A Reutersnek nyilatkozó muszlimok elítélték a támadásokat, amiket éppen a Ramadán, az iszlámhívők böjti hónapja elé időzítettek a terroristák.

A több mint 260 millió lakosú Indonézia a világ legnépesebb muszlim többségű országa, a helyiek 88 százaléka iszlámhívő, a keresztények aránya kevesebb mint 10 százalék. Az országban az elmúlt hónapokban megszaporodtak az iszlamista hátterű erőszak-cselekmények, mindegyikért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!