2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Rég ki kellett volna toloncolni az ansbachi robbantót

2016. július 25., hétfő 17:09, frissítve: kedd 15:08

Merénylet volt egy bajor kisvárosban vasárnap éjjel. Tizenkét ember sérült meg, az egyetlen áldozat az elkövető volt, akinek a hátizsákja tele volt robbanószerrel. A szövetségi belügy szerint a szír támadót régen ki kellett volna toloncolni az országból, mert elutasították a menedékkérelmét, de nem tudni, hogy ez miért nem történt meg. Utoljára két héttel a merénylet előtt figyelmeztették erre.

A rendőrség különleges alakulatai fésülték át az utcákat Ansbachban. A bajor kisvárosban szabadtéri zenei fesztivált tartottak. A merénylő ide próbált meg először bejutni, de nem volt jegye, és a biztonságiak elküldték. Ezután a bejárat közelében, egy szórakozóhely előtt robbantotta fel magát. Halálos áldozatot nem követelt a támadás, de többen megsérültek. Több mint kétezer látogatót tereltek ki a fesztiválról.

„Ansbach annyira kicsi, hogy történhetett itt ilyesmi? Semmi sincs itt. Jövő héten a nürnbergi Bardentreffenre akartam menni, de most azt hiszem, hogy nem fogok, mert a tegnap nagyon rossz volt” – nyilatkozta egy helyi lakos, Isabella Fischer.

A merénylő hátizsákja tele volt robbanószerrel, és a célja minél több ember meggyilkolása volt, ezért az akcióját terrortámadásnak minősítették. „A robbantó mobiltelefonján egy ide kapcsolható videót találtunk, amelyen a férfi arabul fenyeget a támadással, ennek első fordítását most kaptuk meg a tolmácstól. E szerint Allah nevére esküszik, és hűséget vall az egyik jól ismert Iszlám Állam-vezetőnek Abu Bakr al-Bagdadinak, emellett pedig bosszút esküszik a németek ellen, mert az iszlám útjában állnak, és büntetést ígér a muszlimok meggyilkolásáért” – közölte Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.

A férfi szír állampolgár volt, egy menekültszállón lakott. „Jelenleg azt tudjuk, hogy az elkövető két éve menedékkérőként érkezett az országba. Tavaly elutasították a kérelmét, de kitoloncolni nem lehetett, hiszen Szíriából származott, ahol jelenleg is háború van, ezért kapott átmeneti tartózkodási engedélyt” – mondta a nyomozás vezetője, Hermann Lennert.

A német szövetségi belügy szerint a férfinak már régen Bulgáriában kellett volna lennie. „Az igaz, hogy a szíriaiakat nem lehet Szíriába hazatoloncolni jelenleg, de ez nem jelenti azt, hogy a szíriaiakat általában nem lehet kitelepíteni. Az ansbachi ember olyan szíriai volt, akit át kellett volna telepíteni, mégpedig Bulgáriába” – jelentette ki Tobias Plate, a szövetségi belügyi minisztérium szóvivője.

Németországban egy hét alatt négy támadás volt. A Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint külön kell választani a terrorcselekményeket és a magányos elkövetők támadásait.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!