2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Kilenc halott a müncheni lövöldözésben

2016. július 22., péntek 23:55, frissítve: szombat 00:32

Kilencre emelkedett a müncheni lövöldözés halálos áldozatainak száma. A német rendőrség és a német kancelláriaminiszter szerint fennáll a terrorgyanú, iszlamista szálat azonban egyelőre nem találtak a támadóknál. A bajor fővárosban szükségállapotot hirdettek a péntek kora esti lövöldözés után. Úgy tudni, három fegyveres nyitott tüzet, egyikük meg nem erősített hírek szerint később fejbe lőtte magát. A rendőrség hajtóvadászatot indított a szökésben lévő fegyveresek után. A bajor kormány válságtanácskozást hívott össze.

Péntek este Münchent is elérte a terrorhullám, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy kik állnak a mostani vérengzés mögött. A müncheni rendőrség szerint akut terrorveszély van a bajor fővárosban. A támadást három fegyveres követhette el, puskákkal. Az egyik szemtanú egy müncheni lapnak arról számolt be, hogy látta amint egy férfit fejbe, egyet pedig közvetlen közelről hasba lőttek. Az első lövések egy gyorsétteremnél dördültek el a bevásárlóközpontban.

Egy amatőr felvételen az látható, ahogy egy fegyveres kilép a gyorsétteremből, majd tüzet nyit a járókelőkre, akik menekülni kezdenek. Számos ember azonban a bevásárlóközpontban rekedt. „A feleségem hívott és mondta, hogy hirtelen bezárták az összes ajtót, mert lövéseket hallottak, és mindenki egy biztonságos helyre menekült. Nem tud többet ennél, de hallotta a lövéseket” – nyilatkozta Hockl Guenther müncheni lakos.

Sokan még mindig keresik a szeretteiket, és telefonon próbálják bátorítani őket. „Folyamatosan küldöm az üzeneteket a feleségemnek, szeretném tudni, hol van. Egyetlen dolgot próbáltam elmondani neki: ha valaki megpróbál betörni a szobába, ne ijedjetek meg, semmit sem veszíthettek. Ha nem rendőrök, hanem terroristák, rájuk kell támadnotok. Ne várjatok, ne beszéljetek, ne habozzatok, hanem öljetek” – tette hozzá a férfi.

A münchenieket sokkolták a történtek. A terrortámadásnak számos halálos áldozata van, több sérültet, köztük gyerekeket is kórházba szállítottak. A tetteseket még keresik, sajtóhírek szerint az egyikük főbe lőtte magát. A hatóságok teljes egészében leállították a müncheni közlekedést. A lakosokat arra kérték, hogy ne hagyják el a házukat, az üzleteket és az irodaházakat lezárták. A főpályaudvart kiürítették, a Münchenbe tartó vonatokat pedig átirányították más városokba. A város felett helikopterek köröznek mesterlövészekkel.

Az amerikai kormány már részvétét fejezte ki, Barack Obama amerikai elnök pedig segítséget ajánlott fel a német kormánynak. „Németország az egyik legközelebbi szövetségesünk, így minden támogatást megadunk a helyzet kezeléséhez. Mint az elmúlt hetekben is mondtam, ez is egy emlékeztető, hogy milyen fontos megőriznünk az életmódunkat, a szabadságunkat, a lehetőséget arra, hogy felneveljük a gyermekeinket” – hangsúlyozta az amerikai elnök.

Németországban hét elején már történt egy terrorcselekmény: akkor egy afgán menedékkérő késelt meg öt utast egy vonatban Würzburgnál. A tettes, akit a hatóságok lelőttek, az iszlám Állam követőjének vallotta magát. Őt egyébként a magyar hatóságok regisztrálták 2015 júniusában, Fótra került, ahonnan egy nap után megszökött.

Német vagyok, itt születtem” – ezt kiabálta németül az egyik lövöldöző azon a videofelvételen, amelyet a Bild tett közzé a müncheni terrortámadásról. A videó hitelességét egyelőre nem erősítették meg. A lövöldöző egy épület tetején áll. A felvételen hallható, ahogy szópárbajba keveredik másokkal. Német lapok szerint az egyik szemtanú a támadót szidja egy olyan szóval, amely külföldi származására utal. A videó végén lövések dördülnek el, többen sikoltozni kezdenek, a felvételt készítő férfi pedig fedezéket keres a lakása erkélyén.

Megerősített határellenőrzés a cseheknél

A müncheni lövöldözés után Csehország megerősítette a cseh–német határ ellenőrzését. Ezt a cseh belügyminiszter jelentette be. Azt mondta, a határvonalon az eddiginél több rendőr van készenlétben és teljesít szolgálatot. A politikus hangsúlyozta: megelőző intézkedésről van szó, ami akkor lehetne különösen fontos, ha a müncheni fegyveresek Csehországba próbálnának menekülni.

A müncheni lövöldözés fejleményei 0 órakor: A német iszlám közösség azt közölte, hogy bárkit szívesen látnak a mecsetekben az egész éjszaka, aki nem tud hazajutni a lezárások miatt. A német Európa-ügyi miniszter azt közölte, hogy a félelem nem győzheti le a szabadságot, hasonlóan fogalmazott korábban Barack Obama elnök is. Orbán Viktor magyar miniszterelnök táviratban fejezte ki részvétét Angela Merkelnek, de hasonló reakciók érkezte Nagy-Britanniából, Kanadából, Spanyolországból, Olaszországból és Franciaországból. Közben a hajtóvadászat folytatódik, a német rendőrség úgy írta le a helyzetet, hogy „feszült, de kézben tartják”. Friss hír szintén, hogy találtak egy újabb holttestet egy kilométerre a bevásárlóközponttól, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az egyik támadóról, vagy egy újabb áldozatról van-e szó. A német rendőrség korábbi kérésével ellentétben most már azt kéri, hogy osszanak meg minél több felvételt az emberek a közösségi oldalakon.

Bár Münchenben a tömegközlekedést leállították, a reptér üzemel, minden gép zavartalanul fel tudott szállni a bajor fővárosból, így Budapestre is megérkezett egy járat este 11 órakor – számolt be munkatársunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről éjfél után nem sokkal. A magyar utasok zöme átszálló utas volt, így nekik nem jelentettek gondot a müncheni lezárások. Elmondásuk szerint semmit nem érzékeltek a lövöldözésből, becsekkoláskor semmilyen plusz ellenőrzést nem tapasztaltak. A Liszt Ferenc Repülőtér forgalma zavartalan, és itt sem érezni megerősített védelmet.

A müncheni lövöldözés fejleményei 23 órakor: A városban kifejezett pánikhangulat nem érzékelhető, mondta a Hír TV-nek Kiss Réka, aki Münchenben él, és a lövöldözés helyszínétől nem messze, az olimpia parknál dolgozik. Megerősítette, hogy se a buszok, se a villamosok nem közlekednek, a főpályaudvarra se ki, se be nem engednek vonatokat. Hozzátette, nekik is csak sajtóértesüléseik vannak a történtekről, a hatóságok kevés hivatalos tájékoztatást adnak, feltehetően a biztonsági intézkedések miatt.

A müncheni lövöldözés fejleményei 22 órakor: A bajor rendőrség szerint sem lehet egyelőre kijelenteni, hogy iszlamista terrortámadásról lenne szó. Közösségi oldalukon arra kérték a lakosságot, hogy ne terjesszenek pletykákat, mert ez nagyon megnehezítheti a munkájukat. Korábban a taxisokat is felszólították, hogy ne vegyenek fel utasokat, mert lehet, a menekülését segítenék az elkövetőknek. Azokat az embereket, akik a lezárások miatt nem tudnak hazajutni, befogadják. Egyébként minden jel arra mutat, hogy összehangolt támadásról van szó.

A müncheni lövöldözés fejleményei 21 órakor: A magyar külügy nem tud arról, hogy magyar érintettje lenne a müncheni lövöldözésnek. A tárca szóvivője híradónknak azt mondta: pénteken 30 magyar állampolgár jelentkezett konzuli védelemért. Menczer Tamás hozzátette: a magyar főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll a bajor hatóságokkal. A külügy azt javasolja a Münchenbe készülő magyaroknak, hogy halasszák el útjukat.

Egyelőre nem jelenthető ki biztosan, hogy iszlamisták által elkövetett terrormerényletről van szó – nyilatkozta a Hír Televíziónak Kaiser Ferenc. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: a franciaországi merényletek és a két nappal ezelőtti afgán fiatal által elkövetett támadás után a hatóságok számíthattak újabb támadásra. Erre szerinte abból lehet következtetni, hogy a rendőri erők néhány perc alatt kiértek a helyszínre.

A Münchenben élő Kalló Lengyel Katalinnal beszélgettünk 20.00-kor:

Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértőt kapcsoltuk 19.30-kor:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!