2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Nemzetközi támogatást várnak a palesztinok

2015. március 19., csütörtök 21:36, frissítve: vasárnap 11:16

Nemzetközi támogatást kérnek a palesztinok az izraeli miniszterelnök nyilatkozata miatt. A palesztin hatóság elnökét ugyanis aggasztja, hogy a kedden lezajlott izraeli választások előtt Benjámín Netanjáhú ismét elutasította az új palesztin állam létrehozását. Ma egyébként az izraeli kormányfő az amerikai kongresszusban is megünnepelte választási győzelmét.

Ebben a hónapban már másodszor tűnt fel az amerikai kongresszusban az izraeli miniszterelnök. Benjámín Netanjáhú most nem mondott beszédet, mint a hónap elején: ezúttal csak a gratulációkat fogadta. „Gratulálni szeretnék barátomnak, Benjámín Netanjáhúnak ahhoz, hogy pártja a héten győzelmet aratott. A miniszterelnök felismerte a halálos fenyegetést, amelyet a szélsőséges iszlám és Irán jelent. Erről szólt nem régi kongresszusi beszédében. Most ismét lehetőség nyílik arra, hogy elkötelezzük magunkat a fenyegetésekkel való szembeszegülésre, valamint az Izrael és Amerika között kapcsolatok erősítésére” – mondta John Boehner, az amerikai képviselőház elnöke.


Az izraeli választások előestéjén Netanjáhú kijelentette, hogy addig nem lesz palesztin állam, amíg ő marad a miniszterelnök. Ezzel a nyilatkozattal a szélsőséges nacionalistáktól igyekezett szavazókat szerezni, azóta már finomított álláspontján. Újraválasztása után cáfolta, hogy lemondott a palesztin állam megteremtéséről, ám úgy látja, hogy a jelenlegi „politikai körülmények” között ez az óhaj még távolinak tűnik.

A palesztinok viszont komolyan aggódnak Netanjáhú „választási tréfája” miatt. „Nem adjuk fel eddigi álláspontunkat, és továbbra is nemzetközi legitimitást követelünk. Ezzel a követeléssel készek vagyunk elmenni bárhova a világon, hogy biztosítsuk jogaink tiszteletben tartását, és szavatoljuk Palesztina nemzetközi elismerését” – nyilatkozta a palesztin hatóság elnöke.

A palesztinok nem csak független államot követelnek: szeretnék elérni azt is, hogy az új Palesztina fővárosa Kelet-Jeruzsálem legyen. Ezzel újranyitják az 1967-es határok tiszteletben tartásáról szóló vitát, Izrael ugyanis hallani sem akar Kelet-Jeruzsálem mostani státusának módosításáról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!