2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az áldozatokra emlékeztek

2016. július 18., hétfő 15:31, frissítve: hétfő 15:40

Egyperces csenddel emlékeztek délben Franciaországban a nizzai merénylet áldozataira. A támadással kapcsolatban hatan vannak őrizetben, köztük egy albán állampolgár, aki azt a pisztolyt szerezte a merénylőnek, amellyel többször is rálőtt a rendőrökre. A merénylő egyik ismerőse a rendőröknek azt mondta kihallgatásán: az elkövető csak a közelmúltban fordult az iszlám radikalizmus felé.

Franciaországban hétfőn van a háromnapos gyász utolsó napja. Az országban délben egy percre leállt az élet, és megszólaltak a harangok az áldozatok emlékére. A megemlékezés idejére a hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedést rendeltek el  – a francia kormányt Manuel Valls francia miniszterelnök képviselte. Francois Hollande francia elnök és Bernard Cazeneuve belügyminiszter hajtott fejet az áldozatok emléke előtt.

Nem sokkal a megemlékezés előtt a francia belügyminiszter az RTL televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy még nem találtak semmilyen szálat sem a nizzai támadó és a terrorista szervezetek között. „Ezt a támadást az Iszlám Állam vállalta magára, az elkövetés módja magán viseli az IÁ merényleteinek jellegzetességeit, ez az első pillanattól világos. Most azt kell kiderítenünk, hogy milyen kapcsolat volt a támadást elkövető személy és a terrorszervezet között” – mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

A francia légierő közben újabb támadásokat hajtott végre az Iszlám Állam ellen. „A Sentinelle hadművelet folyamatban van az Iszlám Állam ellen, ahol a szervezet központja van, Irakban és Szíriában, és csapataink folytatják a csapásmérést, ezt tették tegnap, és ezt tették az éjszaka is, hozzájárulva az IÁ megsemmisítésére alakult koalíció törekvéseihez” – fogalmazott Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter.

Nicolas Sarkozy volt francia elnök – aki korábban belügyminiszterként is tevékenykedett – egy másik tévéinterjúban kijelentette, hogy a francia kormány nem tett meg mindent a terrortámadások megelőzésére. „Államfő voltam, és tisztában vagyok azzal, hogy százszázalékos biztonság nincs, ezt jól tudom. És azzal is tisztában vagyok, hogy addig nem kellene megküzdenünk egymással, és nem kellene egymást kioktatni, amíg az áldozatokat nem helyeztük örök nyugalomra. De azt szeretném mondani, hogy mindazt, amit az utóbbi 18 hónapban meg kellett volna tenni, azt nem tették meg” – nyilatkozta a volt francia elnök.

A francia miniszterelnök és a belügyminiszter közös közleményben utasította vissza a bírálatokat. A közleményben egyebek mellett arra emlékeztetnek, hogy 2013 óta tizenhat terrortámadást hiúsítottak meg a hatóságok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!