2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

May: Legyőzzük a terrort

2017. szeptember 15., péntek 17:26, frissítve: péntek 19:12

Robbanás történt reggel a londoni metróban, a Parson”s Green nevű megállónál. 22-en megsérültek, egyikük állapota sem súlyos. A brit rendőrség terrortámadásnak nyilvánította a történteket. A szerkezet nem robbant fel teljesen, jelenleg a maradványokat vizsgálják. A metróvonal érintett szakaszát lezárták, az állomást kiürítették. Theresa May kormányfő a nemzetbiztonsági kabinet ülése után gyáva tettnek nevezte a támadást, és azt ígérte, megnövelik a rendőrök számát az állomásokon és a metrókban – de a terrorkészültség szintje marad.

12 év elteltével ismét a londoni metróban követtek el robbantásos merényletet a reggeli csúcsforgalomban. Ezúttal a Parson’s Green nevű megállónál robbant fel egy fehér festékesdoboz, amely kigyulladt. Az egyik felvételt az egyik utas készítette a bevásárlószatyorban égő dobozról. A London belvárosába tartó szerelvényen többen égési sérülést szenvedtek, őket kórházba szállították.

„Láttam egy nőt, akit hordágyon hoztak ki. A lába csúnyán megégett, a haja eléggé megperzselődött” – idézte fel egy szemtanú, Georgia Anile.

Az utasok beszámolója szerint pánik tört ki a robbanás után, mindenki menekülni próbált a szerelvényről. Volt, aki ekkor sérült meg. A másik kocsiban lévőket csak később szállították le a járműről.

„Láng csapott fel egy robbanás után. A kocsi végében lévők is azt mondták, hogy nagy robbanást hallottak. Az ajtók kinyíltak, mindenki kirohant, egymás hegyén-hátán próbáltak leszállni” – mondta egy férfi aki épp erre a szerelvényre szállt volna fel.

A hatóságok terrortámadásnak nyilvánították a történteket és hajtóvadászatot indítottak az elkövetők felkutatására.

„A robbantást egy házi készítésű szerkezet okozta, a legtöbben égési sérüléseket szenvedtek. A helyszínt továbbra is lezárva tartjuk, a nyomozást folytatjuk. (…) Az ügyet a rendőrség terrorellenes ügyosztálya vezeti, több száz nyomozó vesz részt benne, átnézik a biztonsági kamerák felvételét. Munkájukat az MI5 ügynökei segítik” – közölte a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese, Mark Rowley.

Sajtóértesülések szerint a szerkezet nem robbant fel, ez segítheti a rendőrség munkáját.

A District metróvonal legnagyobb csomópontja a Parson’s Green állomás, négy megállóra van wimbledoni teniszbajnokság helyszínéről. Az érintett metrószakaszt lezárták.

A robbantás után a nemzetbiztonsági kabinetben a brit kormányfő gyáva tettnek nevezte a merényletet, és azt ígérte, továbbra is a második legmagasabb szintű terrorkészültség lesz érvényben országszerte. Ez azt jelenti, hogy a hatóságok szerint nagy a valószínűsége egy újabb merényletnek.

„A Londonban közlekedők megnövekedett rendőri jelenlétet tapasztalnak majd a tömegközlekedési hálózaton, a biztonsági készültséget megnöveljük, a rendőrök mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék az embereket. Súlyos terrorfenyegetettséggel nézünk szembe, de együttműködve legyőzzük őket” – nyilatkozta Theresa May.

Nagy-Britanniában idén 4 terrorakciót hajtottak végre, Legutóbb a londoni metróban 2005. július 7-én követtek el merényletet. Akkor az öngyilkos merénylők három metrószerelvényt és egy londoni városi buszt robbantottak fel. 52-en haltak meg, több mint 700-an megsebesültek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!