2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Londoni robbantás: elfogtak egy gyanúsítottat

2017. szeptember 16., szombat 08:59, frissítve: szombat 12:07

Egy 18 éves fiút vett őrizetbe a brit rendőrség Doverben a metrós robbantás ügyében. A péntek reggeli támadást az Iszlám Állam vállalta magára. Közben a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Nagy-Britanniában, mert nem kizárt, hogy újabb terrortámadást kísérelhetnek meg a következő napokban.

A Parsons Green állomáson, egy utasokkal tömött szerelvényen péntek reggel robbant egy festékesvödörbe rejtett házi készítésű bomba. Ez volt idén az ötödik nagyobb terrortámadás Nagy-Britanniában, de ezúttal halálos áldozatok nélkül: a pokolgép nem robbant fel teljesen, így csak sérültjei vannak a merényletnek, többségük megégett.

„Azt mondhatjuk, hogy ez egy részlegesen működésbe lépett házi készítésű robbanószerkezet volt, amelynél valamilyen hiba történt. Az Iszlám Állam a triaceton-triperoxid nevű robbanószert szokta használni, és vagy a keverék arányait nem találták el, vagy a detonátor nem volt elég erős egy nagyobb robbanáshoz” – mondta Chip Chapman korábbi terrorelhárítási vezető.

A szakértők szerint akár harminc-negyven embert is megölhetett volna a merénylő, ha nem hibázott volna a robbanószerkezet összeállításakor.

A terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, az elkövetőt még keresik a rendőrök.

A hatóságok szerint nem kizárt, hogy a következő napokban újabb merényletet kísérelnek meg, ezért a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. „A független szervezet, amely az elérhető hírszerzési információk alapján meghatározza a terrorveszély szintjét, úgy döntött, hogy súlyosról kritikusra emeli az országos terrorfenyegetettség szintjét. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben ismét támadásra lehet számítani” – figyelmeztetett Theresa May kormányfő.

A rendőrség ezer fővel növeli a fegyveres járőrök számát a kiemelt fontosságú és a forgalmas helyeken, és katonák is segítik a rendőröket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!