2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Londoni robbantás: „a vadászat folyamatban van”

,

2017. szeptember 15., péntek 10:32, frissítve: péntek 23:47

Robbanás történt egy metrókocsiban London nyugati részén, a Parsons Green nevű megállónál – a bomba meghibásodott, nem teljesen robbant fel. Terrortámadásként kezelik az esetet, a rendőrség nagy erőkkel keresi az elkövetőket. Theresa May délutánra összehívta a COBRA csoportot.

Lapértesülés szerint több ember arca megégett.

A Twitteren megjelent fotók szerint a metrókocsiban valamilyen vödör robbanhatott fel.

A Sky News értesülései szerint a szerkezet nem teljesen robbant fel, a fotókon jól látszik, hogy kábelek lógnak ki a felrobbant vödörből.

Egy rendőri vezető a Sky Newsnak azt mondta, szinte biztosan iszlamista szervezetek állnak a támadás mögött. „Nem baleset volt, hogy mindez egy zárt, zsúfolt helyen történt” – fogalmazott. Ő is megerősítette, hogy a robbanószerkezet hibásan működhetett, ami arra utal, hogy nem olyan robbanóanyag – úgynevezett TATP – volt benne, amilyet az Iszlám Állam terroristái szoktak használni. A dandártábornok szerint a szerkezet leginkább a bostoni maratonon felrobbantott bombához hasonlítható, ez is hasonló mechanikával működött volna, mint egy kukta. Más szakértők is arról beszéltek a brit médiának, hogy amatőrök robbanthattak.

A belügyi tárca a Sky News kérdésére közölte, „a vadászat folyamatban van”, nagy erőkkel keresik a támadás felelőseit. Egyelőre senkit nem tartóztattak le. Az különösen sokat segít a hatóságoknak, hogy a szerkezet nem robbant fel, így több nyom is maradhatott rajta – tették hozzá.

A robbanás után azonnal kinyíltak a metró ajtajai, és az utasok pánikolva rohantak a kijáratok felé – a közösségi médiában megjelenő posztok szerint ekkor is többen megsérültek. A BBC úgy tudja, egy nő az arcán és a lábán is megégett, a mentők kórházba szállították. A mentők későbbi jelentése szerint tizennyolc ember sérült meg, szerencsére senki nem szenvedett életveszélyes sérüléseket.

A BBC-nek nyilatkozó terrorelhárító források szerint terrortámadásként kezelik az esetet. Később a Scotland Yard nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy terrortámadás történt a Parsons Green megállóban.

A Metropolitan Police közölte: tisztában vannak azzal, mik jelennek meg a közösségi médiában az esetről, ám ők csak akkor adnak ki bővebb tájékoztatást, ha pontos információik vannak a körülményekről. A terrorelhárítás nagy erőkkel vizsgálja a történteket.

A közlések szerint hamisnak bizonyultak azok az információk, hogy egy második bomba is van a metróban, illetve egy állítólagos, késsel menekülő terroristáról is jelentek meg hírek, ám ez sem igaz a hatóságok szerint.

Boris Johnson külügyminiszter, volt londoni főpolgármester arra kérte a londoniakat, mindenki maradjon nyugodt, és folytassa a napi rutinját – már amennyire ez lehetséges. Johnson a Sky Newsnak azt is elmondta, nincs sok információja a történtekről, de fontosnak tartja, hogy ilyenkor még ne kezdjen senki spekulációkba. A hatóságok bővebb tájékoztatást fognak adni, amint több információjuk lesz – tette hozzá.

Theresa May kormányfő délutánra összehívta a terrorellenes COBRA csoportot. Twitter-oldalán azt írta, sok erőt kíván a sérülteknek, és megköszönte a hatóságok gyors reakcióját.

Az ülésen Sadiq Khan londoni polgármester is ott lesz. Ő közleményében elítélte a támadást, és Johnsonhoz hasonlóan arra kérte az embereket, hogy maradjanak nyugodtak. Azt is hozzátette, London többször is bebizonyította, hogy a terroristák nem tudják megfélemlíteni vagy legyőzni.

A Parsons Green megálló London nyugati részén, Fulhamben található, a Chelsea futballcsapat stadionjának közvetlen közelében.

Nagy-Britanniában idén négy terrortámadást hajtottak végre, emiatt továbbra is a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben országszerte. Ez azt jelenti, hogy a hatóságok szerint nagy a valószínűsége egy újabb merényletnek. Legutóbb 2005. július 7-én követtek el terrortámadást a londoni metróban, akkor az öngyilkos merénylők három szerelvényt, valamint egy városi buszt robbantottak fel; 52-en haltak meg, több mint 700-an megsebesültek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!