2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Lecsapott a durva ciklon

2015. február 20., péntek 10:45

Több száz embert kellett kitelepíteni Ausztrália északkeleti részén egy ciklon miatt. A vihar házakat rongált meg, fákat csavart ki, áramkimaradásokat okozott, illetve a közúti és a vasúti forgalmat le kellett állítani.

A Marcia nevű ciklon péntekre virradóra 5-ös, azaz a legerősebb fokozatúra erősödött. A vihar óránkénti csaknem 300 kilométeres széllökésekkel csapott le a Queensland szövetségi államra. A ciklon házakat rongált meg, fákat csavart ki, áramkimaradásokat okozott, a közúti és a vasúti forgalmat le kellett állítani. Egy másik, Lam névre keresztelt ciklon miatt pedig 350 embert kellett kitelepíteni a tenger melletti településeken.

„Legyenek biztonságban! Ez nagyon fontos. Nagyon komolyan vesszük a vihart. Nem szeretnénk, ha bárki is életét vesztené” – mondta Queensland állam vezetője. A queenslandi állami katasztrófavédelem 7000 homokzsákot osztott ki, hogy megvédje a tengerparti otthonokat. „Hozzászoktunk a veszélyes nyarakhoz az országban. Eddig jelentős károk nélkül átvészeltük, de ez most nagyon komoly helyzet és reméljük, hogy ezen is túljutunk jelentős károk és persze áldozatok nélkül” – fogalmazott  Tony Abbott ausztrál miniszterelnök.

A Marcia ciklon a heves szél mellett viharokat és áradásokat hozott magával. Áradásokra az ausztrál meteorológiai intézet szerint a ciklon enyhültével is számítani kell. A hatóságok ezért csaknem ezer családot evakuáltak a ciklon útjából. Nem mindenkit sikerült azonban kimenekíteni, így őket arra kérték, hogy otthonuk lehető legbiztonságosabb pontján húzzák meg magukat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!