2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Szóba került az atomháború lehetősége a nagy hatótávolságú nyugati rakéták bevetése miatt

A Kreml veszélyesnek nevezi Stoltenberg megjegyzéseit az Oroszország elleni rakétacsapásokról. Zelenszkij ukrán elnök már hónapok óta követeli, hogy szövetségesei engedélyezzék, hogy nagy hatótávolságú nyugati fegyverekkel mérjen csapást Oroszországra.

  • Szóba került az atomháború lehetősége a nagy hatótávolságú nyugati rakéták bevetése miatt

A Kreml veszélyesnek minősítette Jens Stoltenberg, a NATO leköszönő vezetőjének megjegyzéseit. A főtitkár szerint ugyanis a Nyugat azon döntése, amely lehetővé tenné Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú fegyvereket használjon az Oroszország elleni csapásra, nem lenne olyan vörös vonal, amely eszkalációhoz vezetne.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hónapok óta könyörög a szövetségeseinek, hogy engedjék meg Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú nyugati rakétákkal lője Oroszországot. Kijev szerint ezzel korlátozhatnák Moszkva támadási képességét.

A The Timesnak adott, kedden megjelent interjújában Stoltenberg elutasította Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti figyelmeztetését, miszerint, ha Ukrajna ilyen fegyvereket használ, hogy mélyen orosz területekre csapjon le, akkor valójában közvetlen harc lesz a Nyugat és Oroszország között. 

A leköszönő főtitkár szerint Moszkvában is belátják, hogy a NATO a világ legerősebb katonai szövetsége, s hogy az atomháborút nem lehet megnyerni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezzel kapcsolatban aláhúzta, veszélyesek Stoltenberg kijelentései.

Ez a hivalkodó vágy, hogy ne vegyük komolyan az orosz elnök kijelentéseit, teljesen rövidlátó és szakszerűtlen – mondta Peszkov.

Stoltenberg álláspontja rendkívül provokatív és veszélyes – tette hozzá.

Mint arról korábban a lapunk is beszámolt, minden NATO-tagország egyénileg dönthet arról, hogy engedélyezi-e Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú nyugati fegyvereivel csapást mérjen a belső orosz területekre. Erről beszélt Jens Stoltenberg leköszönő NATO-főtitkár egy rádióinterjúban.

Az egyes szövetségesek feladata, hogy meghozzák ezeket a döntéseket, de fontos, hogy mi is szorosan konzultáljunk ezekről a kérdésekről – mondta Stoltenberg.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Brüsszel bevándorlóországgá tenné Magyarországot

Brüsszel bevándorlóországgá tenné Magyarországot

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné - jelentette ki az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Facebook-oldalán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!