2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Görögország ma mégsem törleszti tartozását

2015. június 5., péntek 10:46

Mégsem fizetnek pénteken a görögök az IMF-nek, helyette egy összegben törlesztenék júniusban esedékes tartozásaikat. Athén és Brüsszel közben folyamatosan egyeztet a reformokról, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a nemzetközi hitelezők pénzével Görögország elkerülhesse az államcsődöt. A görögök számos kérdésben továbbra sem hajlandók engedni.

Athén mégsem adja meg a Nemzetközi Valutaalapnak a pénteken esedékes 300 millió dolláros tartozását – helyette minden júniusi adósságát egy összegben törlesztené.

Az IMF beleegyezett a halasztásba, és bízik a görögökben. „Ami a visszafizetést illeti, azt tudom mondani, hogy Görögország tagja a valutaalapnak, és maga a miniszterelnök úr is megerősítette, hogy a megállapodást tiszteletben tartják, és nem kell aggódnunk. Úgyhogy én biztos vagyok benne, hogy ez fog történni” – nyilatkozta Christine Lagarde, az IMF elnöke.

Athénnek június 30-ig összesen másfél milliárd eurót kell visszafizetnie. Ezen a napon jár le a hitelmegállapodás is, amelyet Görögország az Európai Unióval és az IMF-fel kötött – eddig kell tehát megegyeznie a görög vezetésnek hitelezőivel, hogy hozzájuthasson a mentőkölcsön utolsó, 7,2 milliárd eurós részletéhez, amely nélkül az ország csődbe megy.

Angela Merkel német kancellár szerint még sok a vitás pont. „Nem kommentálhatom részletesen a dolgot, de annyit tudok, hogy az egyeztetések jelenleg is folynak. Szerencsére gyors ütemben, de az egyezség még messze van” – fogalmazott.

Görögország és hitelezői továbbra sem tudnak megegyezni a nyugdíjcsökkentésről és az adóemelésről – a hitelezők ezen felül az idei évre 1, jövőre 2 százalékos költségvetési többletet akarnak, míg Athén 0,8, illetve 1,5 százalékot tud csak vállalni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!