2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ez Észak-Korea következő lépése

2017. szeptember 5., kedd 06:44, frissítve: kedd 10:32

Észak-Korea feltehetőleg egy interkontinentális ballisztikus rakétát szállít a nyugati partvidékére – jelentette kedden egy szöuli napilap meg nem nevezett hírszerzési forrásra hivatkozva. A dél-koreai haditengerészet nem sokkal korábban éleslövészetet tartott a Sárga-tengeren, hogy megmutassa Phenjannak, képes visszaverni egy esetleges katonai provokációt. A feszültség azután éleződött ki ismét a két ország közt, hogy vasárnap hajnalban Észak-Korea bejelentette: sikeres kísérletet hajtott végre egy hidrogénbombával.

Feloldotta az amerikai elnök a dél-koreai rakéták robbanótölteteire vonatkozó súlykorlátozást a Fehér Ház bejelentése szerint. Ezzel is nagyobb nyomást kívánnak helyezni a kommunista Észak-Koreára. Donald Trump egyúttal ahhoz is elvi beleegyezését adta, hogy Szöul több milliárd dollár értékben vásárolhasson fegyverzetet az Egyesült Államoktól.

„Szilárdan kitartunk a Koreai-félsziget denukleralizációja mellett. A védelmi miniszter tegnap azt mondta, hogy meg kell vizsgálniuk minden katonai lehetőséget, ami megoldásként szóba jöhet az észak-koreai fenyegetésekre válaszul, és a kormányunk folytatja a szoros együttműködést az USA-val a kérdésben” – közölte Mun Szanghjun, a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője.

Közben a dél-koreai haditengerészet éleslövészetet tartott a Sárga-tengeren, hogy megmutassa Észak-Koreának, képes visszaverni egy esetleges katonai provokációt. A hadgyakorlatot két nappal azután tartották meg, hogy Phenjan bejelentette: sikeres kísérletet hajtott végre hidrogénbombával. A kísérleti atomrobbantás immár a hatodik, minden korábbinál nagyobb erejű volt, és két erős földrengést váltott ki.

A japán védelmi miniszter szerint az észak-koreai nukleáris robbanás erősebb volt, amint ahogy azt előzőleg felmérték.

„Úgy gondoljuk, hogy a hirosimai és a nagaszaki bomba súlya 15 és 21 kilotonna volt, úgy véljük, hogy ez biztosan nagyobb volt, mint az a kettő” – mondta Onodera Icunori japán védelmi miniszter.

Hírszerzési forrásokra hivatkozva a Yonhap koreai hírügynökség azt írta: Észak-Korea feltehetőleg egy interkontinentális ballisztikus rakétát szállít a nyugati partvidékére. A rakéta szállítása hétfőn, egy nappal a föld alatti kísérleti atomrobbantás után kezdődött az éjszaka leple alatt. A nyugati partvidéken Észak-Koreának rakétakilövő létesítményei vannak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!