2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Az amerikai elnök rúgott egyet a németekbe – jött is a válasz

Hír TV

2018. július 11., szerda 15:08, frissítve: szerda 20:39

Üzengetéssel indult a brüsszeli NATO-csúcs Németország és az Egyesült Államok között. Angela Merkel visszaszólt Donald Trumpnak, miután az amerikai elnök azzal vádolta a német kancellárt, hogy az energiafüggőség miatt Németország orosz befolyás alá került. Merkel emlékeztette Trumpot, hogy még emlékszik a hidegháborúra, és a szovjet befolyásra, így biztosan állíthatja, független országot vezet, amely független döntéseket hoz. Merkel azt is visszautasította, hogy Németország NATO-tagként nem költ eleget a az európai szövetségesek védelmére.

„Nekem köszönhetően a NATO tavaly 40 milliárddal növelte a költségvetését, gondolom, a főtitkár úr szeret engem” – így csipkelődött az amerikai elnök a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel. Az amerikai elnök változatlanul elégedetlen az európai szövetségesek fizetési hajlandóságával. A NATO-tagállamok évekkel ezelőtt rábólintottak arra, hogy 2024-ig a GDP 2 százalékára emelik katonai kiadásaikat.

„Németország például szerintem Oroszország túsza. Energiaforrásait túlnyomórészt onnan szerzi be. Nekünk tehát meg kell védenünk Németországot, amíg ők az energiát Oroszországtól szerzik be. Ezt nem tudja nekem megmagyarázni” – nyilatkozta az Egyesült Államok elnöke.

Trump az épülő Északi Áramlat 2. nevű orosz gázvezetékre célzott, amely elsősorban a németeknek szállítana energiahordozót. A NATO-csúcs előtt a német kancellár arról beszélt, hogy a katonai szövetségnek újra Oroszországra kell összpontosítani, Angela Merkel külön megemlítette a Krím-félsziget és Kelet-Ukrajnát.

„Hadd reagáljak a legfrissebb eseményekre: én személyesen átéltem, milyen volt Németország egy része az orosz befolyás alatt. És ma Németország szabad, szövetségi köztársaság. Ezért aztán a németek a saját politikájukat csinálják, független döntéseket hoznak” – hangoztatta a német kancellár.

Trump úgy gondolja, hogyha a tehetős Németország veszélyt lát Oroszországban, akkor költsön többet a hadseregére, és ne az amerikaiktól várja a védelmet.

„Azt látjuk, hogy tavaly eddig nem látott mértékben növelték a tagállamok a hozzájárulásaikat Európában és Kanadában. Minden tagállam elkezdte a büdzsé növelését” – utasította vissza a NATO-főtitkár Trump bírálatát.

A NATO egyes vezetői ijesztőnek tartják, hogy az amerikai elnök gazdasági ügyekkel házasít katonai kérdéseket. Donald Trump néhány nappal a NATO-csúcs után egyeztet egyébként Vlagyimir Putyinnal. Az amerikai elnök arra számít, hogy az orosz elnökkel könnyebben dűlőre jut, mint európai szövetségeseivel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!