2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Trump: Megmondom a NATO-nak, hogy kezdjék el fizetni a számlákat

Hír TV

2018. július 10., kedd 14:46, frissítve: kedd 16:58

Törést hozhat Európa és Észak-Amerika kapcsolatában a holnap kezdődő NATO csúcs. Donald Trump amerikai elnök sajtóhírek szerint arra készül, hogy amerikai katonákat von ki Európából, ha az uniós tagállamok nem emelik legalább a GDP 2 százalékára a védelmi kiadásaikat. Magyarország jelenleg ennek a felét sem teljesíti. Trump fenyegetése ellenére Lengyelország és a balti államok épp a létszám növelését próbálják elérni.

Amerikai fegyvergyártók és hadiipari cégek mutatják be a fejlesztéseiket egy lengyel szakipari vásáron. 140 cég kínálta a választékot az európai partnereknek. Az amerikai hadiipar vezetői remélik, hogy beválik Donald Trump fenyegetőzése, és a NATO tagállamok hajlandóak lesznek a mostani kb kétszeresére, a GDP 2 százalékára növelni a védelmi kiadásaikat. Ezt jelenleg csak 8 tagállam teljesíti, tehát a kiadások növelése több milliárd dolláros megrendeléseket jelentene az amerikai cégeknek és Donald Trumpnak máris megérné a NATO-tagság. Ha a lengyelek, vagy a balti államok több amerikai NATO-katonát és hadgyakorlatot szeretnének, akkor tessék érte többet fizetni.

„Megmondom a NATO-nak, hogy kezdjék el fizetni a számlákat, különben az Egyesült Államok nem fogja helyettük megoldani a gondjaikat. Azt is megmondtam már Angela Merkelnek, hogy figyelj Angela, tudod, hogy mi garantáljuk a biztonságotokat, és tudjuk, hogy ez a szövetség milyen sokat jelent Németországnak. De a németek Oroszországnak fizetnek milliárdokat a gázért meg olajért, miközben minket kérnek arra, hogy védjük meg őket Oroszországtól, és még csak az elvárt összeget se fizetik be a közös kasszába” – mondta Trump.

Az Európai Tanács elnöke szokatlanul kemény hangnemben üzente meg Trumpnak, hogy beszéljen nagyobb tisztelettel európai szövetségeseiről.

„Kedves Trump elnök úr. Amerikának nincs és nem is lesz jobb szövetségese Európánál. Ma az európaiak sokkal többet költenek a védelemre mint Oroszország és ugyanannyit mint Kína. Azt hiszem nem lehet Önben kétség afelől, elnök úr, hogy ez a közös amerikai és európai védelembe és biztonságba való befektetés, de ugyanezt nem lehet bizonyossággal állítani az orosz vagy kínai védelmi költésekről. Ezzel kapcsolatban két megjegyzésem van: elöször is, kedves Amerika, becsüld meg a szövetségeseidet, mert nincs sok belőlük, és kedves Európa költs többet a saját védelmedre, mert a felkészült és jól felszerelt szövetségeseket mindenki tiszteli” – fogalmazott Donald Tusk.

A NATO-csúcson az orosz befolyás kelet-európai erősödése is téma lesz. A magyar kormány továbbra is akadályozza Ukrajna szerepvállalását a szervezetben, azért hogy az ukrán oktatási törvény miatt gyakoroljanak nyomást Kijevre. Ez egybe esik az orosz érdekekkel.

„Nagyon nagy a nyomás Magyarországon, hónapokkal ezelőtt 11 NATO-tagállam levelet írt Magyarországnak és a NATO-főtitkárnak, hogy ezt a vitát ne hozzuk be erre a szintre. A magyar álláspont annyiban puhult, hogy lesz egy NATO-Ukrajna-Grúzia-csúcs, eredetileg NATO-Ukrajna lett volna, de Magyarország megvétózta, így most bevonták a grúzokat, és így már hozzájárult Magyarország. Ezt követően viszont nem lesz NATO-ukrán közös nyilatkozat, mert Magyarország azt nem írja alá” – számolt be róla tudósítónk Brüsszelből.

A NATO-csúcs zárónyilatkozatait egyébként a nagykövetek már elfogadták, az állam- és kormányfőknek csak alá kell írni azokat. Így azt is tudni lehet, hogy Macedónia, a görög névvita lezárása után meghívást kap a szervezetbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!