2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Trump nem repes, amiért az európaiak Moszkvával üzletelnek

Hír TV

2018. július 11., szerda 11:34, frissítve: szerda 15:10

Durván nekiment a németeknek az amerikai elnök a szerdán kezdődő, kétnapos brüsszeli NATO-csúcs előtt.

Donald Trump szerint az energiafüggőség miatt Németország Oroszország foglyává vált, és Németország teljes orosz ellenőrzés alatt áll. Az amerikai elnök – Gerhard Schröder volt kancellárra utalva – felemlegette, hogy német politikusok orosz energetikai társaságokhoz szegődtek el, miután felhagytak a politikával.

Trump tisztességtelennek és helytelennek nevezte, hogy az Egyesült Államok a NATO-tagjaként sokat költ az európai szövetségesek, köztük Németország védelmére, miközben a németek dollármilliárdokat fizetnek az oroszoknak a gázért és olajért.

Európa nem maradt adós a válasszal. Donald Trumpnak az unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke üzent. A lengyel Donald Tusk szerint az Egyesült Államoknak nincs és nem is lesz több szövetségese Európánál. Tusk szerint Európa az Egyesült Államokat is védelmezi, amikor saját biztonságára költ.

A csúcstalálkozó zárónyilatkozatait a NATO-tagállamok nagykövetei már elfogadták, az állam- és kormányfők még nem.

Unalmas csúcsra készülnek a diplomaták, valamint attól tartanak, hogy amerikai részéről valami történni fog, ahogyan a G7-es megbeszélések alkalmával is, amikor Donald Trump fogta magát, és otthagyta a találkozót – számolt be brüsszeli tudósítónk. A vitás kérdések között elsősorban a védelmi költségek megoszlása szerepel, ismételte meg kollégánk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!