2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Külföld

Zelenszkij aggodalmát fejezte ki a berlini újjáépítési konferencián, az AfD azonnal reagált

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az "oroszbarát populista szlogenek veszélyére" figyelmeztetett az európai parlamenti (EP-) választások nyomán.

  • Zelenszkij aggodalmát fejezte ki a berlini újjáépítési konferencián, az AfD azonnal reagált

A "radikális oroszbarát retorika nem is annyira Ukrajna számára veszélyes, hiszen mi már mindenki másnál veszélyesebb helyzetben - háborúban - vagyunk, hanem az önök országa számára" - hangoztatta az ukrán államfő Olaf Scholz német kancellárral közös sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott, hogy a háborúra tekintettel "a legfontosabb, hogy az emberek ne oroszbarát megoldások mellett döntsenek".

Egyebek között Németországban is megerősödtek a vasárnapi voksoláson olyan politikai erők, amelyek ellenzik Ukrajna további támogatását, így például a második helyen végzett jobboldali Alternatíva Németországért (AfD), vagy az év elején megalakult baloldali Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW). Mindkét párt képviselői demonstratívan távol maradtak Zelenszkijnek a német parlament alsóházában (Bundestag) mondott beszédétől, amelyet a törvényhozás jelen lévő tagjai azonban hosszú ovációval fogadtak.

Az ukrán elnök a Bundestagban felszólalva azt hangoztatta, hogy "a kompromisszumok ideje lejárt" és szerinte Oroszországnak teljes mértékben meg kell térítenie a hazájának okozott károkat.

Kijelentette, "közös érdekünk, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen veszítse el ezt a háborút". Egyben pedig köszönetet mondott Németországnak a támogatásért.

Hozzátette: Ukrajna ezt a háborút egész Európa érdekében vívja.

Zelenszkij a svájci békecsúcsra tekintettel arról szólt, hogy azért "a diplomáciának is esélyt akarnak engedni". "Ukrajna sosem támaszkodott egyedül a fegyverek erejére" - tette hozzá.

Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatóján arról biztosított mindenkit, hogy az AfD növekvő népszerűsége nem veszélyezteti Ukrajna támogatását.

"A német állampolgárok túlnyomó többsége olyan pártokat támogat, amelyek egyetértenek Ukrajna segélyezésének szükségességében" - húzta alá Scholz. "Ez vonatkozik Németországra, de az Európai Parlament egészére is" - fűzte hozzá.

"Természetesen több oknál fogva is aggódom a jobboldali populizmus és szélsőjobboldali pártok miatt számos európai országban, itt Németországban és néha még inkább más országokban" - fogalmazott a kancellár.

Az AfD "háborús elnökként" bírálta közleményében Zelenszkijt, míg a BSW azt vetette szemére, hogy az embereket "ágyútöltelékként áldozza fel egy megnyerhetetlen háborúhoz".

Alice Weidel és Tino Chrupalla, az AfD társelnökei állásfoglalásukban kiemelték, hogy Ukrajnának jelenleg nem egy "háborús elnökre", hanem egy "tárgyalásokra kész békeelnökre" van szüksége.

"Zelenszkij elnök jelenleg sajnos egy olyan politikához járul hozzá, amely nagyon veszélyes eszkalációs spirált segít elő és ezzel egy egész Európára pusztító következményekkel bíró nukleáris konfliktust kockáztat... és ezért nem lenne szabad a Bundestagban egy különrendezvényen méltatni" - olvasható a BSW közleményében.

Fotó: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök integet a résztvevőknek a kétnapos ukrajnai újjáépítési konferencia megnyitóján Berlinben 2024. június 11-én. MTI/AP/DPA pool/Britta Pedersen

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Válaszcsapásokat mért az orosz hadsereg

Válaszcsapásokat mért az orosz hadsereg

Nagy hatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és drónokkal mért csapássorozatot az orosz hadsereg olyan ukrajnai energetikai létesítményekre, amelyek a hadiipart szolgálják - jelentette be csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.
Indiában sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

Indiában sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

Legkevesebb harmincnégyen meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt a dél-indiai Tamilnádu államban, további több mint száz ember túlélte, hogy ivott a szóban forgó szeszből, de kórházba kellett szállítani őket - közölték csütörtökön hivatalos források.
Rutte előtt szabad az út a NATO-főtitkári posztra + videó

Rutte előtt szabad az út a NATO-főtitkári posztra + videó

Klaus Iohannis román államfő visszavonta jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, Románia is támogatja, hogy Mark Rutte távozó holland miniszerelnök kerüljön a védelmi szövetség élére - közölte csütörtökön a román elnöki hivatal.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!