2023. 06. 05. Hétfő Fatime napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Zavargások Chilében és Bolíviában

Ismét zavargásokba torkollt a chilei fővárosban az elnökellenes tüntetés. Santiago de Chilében tízezrek követelték az államfő és a kormány távozását. Bolíviában is az államfő eltávolításáért tüntetnek. Az ellenék új szavazást akar, mert szerinte a szocializmust hirdető Evo Morales nem is indulhatott volna az elcsalt októberi választáson.

  • Zavargások Chilében és Bolíviában

Megrázó felvételt tett közzé a chilei rendőrség az egyik közösségi oldalon. A testkamera által rögzített képsoron éppen a védő felszerelésüket vették föl a rohamrendőrök, amikor a tüntetők Molotov-koktélt dobtak rájuk. Egyikük súlyos arcsérüléssel került az intenzív osztályra.

A folytatás sem volt kevésbé brutális. Csatatérré változott a főváros, Santiago de Chile központja. A tüntetők gyújtogattak és többször is összecsaptak a rohamrendőrökkel. A rendőrök könnygázzal, füst-és hanggránátokkal próbálták megfékezni őket. Vízágyút is bevettek.

A gazdasági válsággal küzdő országban másfél hónapja tiltakoznak a politikai vezetés ellen. Az egyre drágább megélhetés elleni elkeseredett tiltakozást a metrójegy árának emelése váltotta ki. Eddig 18-an meghaltak és 7 ezer tüntetőt letartóztattak.

Alapvető változásokat várunk a kormánytól innen az utcáról. alkotmányozó nemzetgyűlésnek kell új alaptörvényt hoznia, és nem akarjuk, hogy az állam támogassa a gazdagokat, mert ezt ajánlotta a kormány. Ezért vagyunk az utcán, hogy megbecsülést kapjunk, munkát, egészséget. Nem tisztelik a jogainkat ebben az országban, és a kormány egyetlen válasza az elnyomás

- mondta egy tüntető nő.

A szomszédos Bolíviában az október 20-án megtartott elnökválasztás eredménye ellen kezdődtek a tüntetések. Az ellenzék társadalmi ellenállásra, általános sztrájkra és az ország határainak lezárására buzdítja híveit. Egyik vezetőjük, Luis Fernando Camacho a katonaságot is arra szólította fel, hogy álljon a tüntetők oldalára.

Mostantól egy fillér se menjen az államnak. békés módon minden intézményt átveszünk és megvédünk békés eszközökkel. Nem tűrhetjük tovább, hogy a befizetett adóért cserébe a kormány rátámad a bolíviaiakra

- mondta elszántan Luis Fernando camacho, az ellenzéki fellegvárnak számító Santa Cruzban.

A politikus szerint meg kell buktatni a csalással hatalomhoz jutott államfőt. Camacho 48 órát adott Evo Morales-nek, hogy távozzon tisztségéből. A dél-amerikai ország vezetője eközben túlélt egy légi balesetet. Az őt szállító helikopter műszaki meghibásodás miatt kényszerleszállást hajtott végre Colquiri városa mellett.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Megemlékezések Erdélyben

Megemlékezések Erdélyben

A romániai magyarok sokszor naponta megküzdenek, hogy megőrizhessék identitásukat, nyelvhasználatukat. Erdély-szerte június 4-én rengeteg magyar megemlékezés erősíti meg az összetartozás érzését, de a Trianon okozta gyász közös feldolgozását is. Romániából Herrmann Endre tudósított.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!