2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Zavargások Chilében és Bolíviában

Ismét zavargásokba torkollt a chilei fővárosban az elnökellenes tüntetés. Santiago de Chilében tízezrek követelték az államfő és a kormány távozását. Bolíviában is az államfő eltávolításáért tüntetnek. Az ellenék új szavazást akar, mert szerinte a szocializmust hirdető Evo Morales nem is indulhatott volna az elcsalt októberi választáson.

  • Zavargások Chilében és Bolíviában

Megrázó felvételt tett közzé a chilei rendőrség az egyik közösségi oldalon. A testkamera által rögzített képsoron éppen a védő felszerelésüket vették föl a rohamrendőrök, amikor a tüntetők Molotov-koktélt dobtak rájuk. Egyikük súlyos arcsérüléssel került az intenzív osztályra.

A folytatás sem volt kevésbé brutális. Csatatérré változott a főváros, Santiago de Chile központja. A tüntetők gyújtogattak és többször is összecsaptak a rohamrendőrökkel. A rendőrök könnygázzal, füst-és hanggránátokkal próbálták megfékezni őket. Vízágyút is bevettek.

A gazdasági válsággal küzdő országban másfél hónapja tiltakoznak a politikai vezetés ellen. Az egyre drágább megélhetés elleni elkeseredett tiltakozást a metrójegy árának emelése váltotta ki. Eddig 18-an meghaltak és 7 ezer tüntetőt letartóztattak.

Alapvető változásokat várunk a kormánytól innen az utcáról. alkotmányozó nemzetgyűlésnek kell új alaptörvényt hoznia, és nem akarjuk, hogy az állam támogassa a gazdagokat, mert ezt ajánlotta a kormány. Ezért vagyunk az utcán, hogy megbecsülést kapjunk, munkát, egészséget. Nem tisztelik a jogainkat ebben az országban, és a kormány egyetlen válasza az elnyomás

- mondta egy tüntető nő.

A szomszédos Bolíviában az október 20-án megtartott elnökválasztás eredménye ellen kezdődtek a tüntetések. Az ellenzék társadalmi ellenállásra, általános sztrájkra és az ország határainak lezárására buzdítja híveit. Egyik vezetőjük, Luis Fernando Camacho a katonaságot is arra szólította fel, hogy álljon a tüntetők oldalára.

Mostantól egy fillér se menjen az államnak. békés módon minden intézményt átveszünk és megvédünk békés eszközökkel. Nem tűrhetjük tovább, hogy a befizetett adóért cserébe a kormány rátámad a bolíviaiakra

- mondta elszántan Luis Fernando camacho, az ellenzéki fellegvárnak számító Santa Cruzban.

A politikus szerint meg kell buktatni a csalással hatalomhoz jutott államfőt. Camacho 48 órát adott Evo Morales-nek, hogy távozzon tisztségéből. A dél-amerikai ország vezetője eközben túlélt egy légi balesetet. Az őt szállító helikopter műszaki meghibásodás miatt kényszerleszállást hajtott végre Colquiri városa mellett.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor az Európai Parlament brüsszeli épületében tárgyalt

Orbán Viktor az Európai Parlament brüsszeli épületében tárgyalt

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig. Amíg ez a kérdés nincs megválaszolva, addig semmilyen migrációval kapcsolatos uniós rendelkezés nem működik - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben kedden.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!