2023. 01. 30. Hétfő Martina, Gerda napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:05

Külföld

XXI. Század Intézet: 2020 az erősödő migráció és az útkeresés éve lesz Európában

Tovább erősödik majd 2020-ra az idei év második felében érzékelt fokozódó migrációs nyomás Magyarország és Európa határainál, és a 2015-ben tapasztalt migrációs válsághoz hasonló helyzet alakulhat ki, amire Európának a korábbinál hatékonyabban kell reagálnia - közölte a XXI. Század Intézet szerdán az MTI-vel.

  • XXI. Század Intézet: 2020 az erősödő migráció és az útkeresés éve lesz Európában

Az intézet elemzése szerint a balliberális állításokkal szemben a következő évtizedekben "elképzelhetetlen" méreteket ölt majd a bevándorlás: az ENSZ és a Világbank előrejelzései szerint a túlnépesedési problémák, a klímaváltozás és a háborús konfliktusok miatt több száz millió, de akár egymilliárd ember is útra kelhet 2050-ig. A Világbank jelentése alapján csak a nehéz időjárási körülmények miatt az Európai Unió jelenlegi lakosságának több mint negyedével megegyező számban, 143 millióan indulhatnak el - fűzték hozzá.

Azt írták: a magyar rendőrség adatai szerint a múlt héten a tavalyi azonos időszakhoz képest ötször több, mintegy ezer migráns próbált meg átjutni a határon. Ez magasabb a 2017-es és 2016-os adatnál is.

A fokozódó nyomás Európában is érezhető: az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) által közzétett összesítés szerint 516 ezer menedékkérelmet regisztráltak az idei első kilenc hónapban a kontinensen, ami csaknem tíz százalékkal több, mint 2018 azonos időszakában. Az utolsó negyedéves európai adat pedig várhatóan további növekedést mutat majd, hiszen az időközi jelentések alapján szinte mindenhol fokozódott a migránsok beáramlása - tették hozzá.

Kiemelték: a magyar kormány 2015 óta folyamatosan arra hívja fel az európai vezetők figyelmét, hogy a migráció veszélyeivel hosszú távon kell számolni, és a jelenlegi válságra olyan megoldást kell találni, amellyel az illegális bevándorlás megállítása, és a bajban lévő országok megsegítése mellett biztosítható Európa kulturális jellegének megőrzése.

Orbán Viktor miniszterelnök márciusban azonnali cselekvésre szólított fel a migráció, a határvédelem és az európai egység ügyében, mert - mint fogalmazott - "egyébként 20, 30, 40 év múlva olyan következményekkel néznek szembe az utódaink, talán még mi magunk is, amit bánni fogunk". A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy 13 év alatt félmilliárddal nő a túlnépesedés és rossz életkörülmények sújtotta Afrika lakossága, miközben a kontinens már most is a migráció egyik legnagyobb forrása - áll a közleményben.

Kitértek arra is: 2020 egyik legfontosabb kérdése, hogy az új Európai Bizottság képes lesz-e összeurópai szinten változást elérni a migráció kezelésében. Az intézet biztatónak tartja Ursula von der Leyen kezdeti lépéseit ebben az ügyben. Emlékeztettek: az Európai Bizottság új elnöke szerint a migráció kihívása nem tűnik el a közeljövőben, ezért tartós és közös megoldásokat kell találni.

A változáshoz szükség van a tagállami egyetértésre is, hiszen amíg az európai nagyhatalmak - Olaszország, Németország és Franciaország - eltérően viszonyulnak a migrációhoz, nem lehet létrehozni egységes európai megoldást - vélekedtek.

Ismertették: Németországban 2021-ben, Franciaországban 2022-ben, Olaszországban pedig 2023-ban lesz választás, így akkor lehet majd utoljára ezekben a kulcsállamokban migrációs fordulatot elérni.

A közlemény szerint a migráció mellett Európának foglalkoznia kell "megkopott" geopolitikai szerepének helyreállításával is, mert az elmúlt időszakban a fontos nemzetközi kérdésekben egyre kevésbé hallatszott az Európai Unió hangja Kína, az Egyesült Államok és Oroszország mellett. Példaként az említették, hogy Ukrajna - annak ellenére, hogy szomszédos ország - az amerikaiak és az oroszok befolyási övezetévé vált, és ilyen kérdés a Balkán helyzete is, ahol az amerikai, az orosz, a kínai és az arab érdekek is egyre erősebbek, miközben - mint írták - Európa továbbra sem tudja eldönteni, miként viszonyuljon a térséghez.

Mindebben fontos szerepe lehet a magyar uniós biztosnak, Várhelyi Olivérnek, aki a szomszédsági és bővítéspolitikai portfóliójával változást érhet el az Európai Bizottság hozzáállásában ezekben a kulcsfontosságú kérdésekben - hangsúlyozta az intézet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csaknem 44 ezer látogatóval zárt az AGROmashEXPO

Csaknem 44 ezer látogatóval zárt az AGROmashEXPO

Csaknem 44 ezer látogatóval zárt a 41. AGROmashEXPO, amelyet idén is az AgrárgépShow-val közösen rendeztek a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo hétfőn az MTI-vel.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Életét vesztette egy fiatal palesztin Hebronnál

Életét vesztette egy fiatal palesztin Hebronnál

Életét vesztette egy 26 éves palesztin Hebronnál, a palesztinok szerint izraeli katonák fejbe lőtték, Izrael szerint baleset okozta halálát - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!