2024. 02. 23. Péntek Alfréd napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

90 perc "szabadság" - A B-közép és a titkosszolgálat 03:00

Külföld

Washingtonnak ésszerűbb Kína-politikát kellene folytatnia a kínai külügyminiszter szerint

A Kínával szembeni előítéletek és a gyanakvás elvetésére, valamint egy ésszerűbb Kína-politika alkalmazására szólította fel az amerikai törvényhozókat Vang Ji kínai külügyminiszter hétfőn, egy Pekingben tartott külügyi fórum megnyitóján elmondott beszédében.

  • Washingtonnak ésszerűbb Kína-politikát kellene folytatnia a kínai külügyminiszter szerint

Vang felidézte: ötven évvel ezelőtt Henry Kissinger akkori amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó kínai látogatásával évtizedeken át tartó szünet után megtört a jég a két ország közötti viszonyban. Hangsúlyozta: ötven évvel később ismét arra van szükség, hogy a két ország ésszerű, és helyes döntést hozzon. A kínai külügyi tárca vezetője szerint ugyanis az elmúlt években Washington lényegében minden szinten megszakította a kétoldalú párbeszédet. Kiemelte mindazonáltal: Kína készen áll őszinte kommunikációt folytatni az Egyesült Államokkal.

Vang reményét fejezte ki, hogy az amerikai fél a lehető leghamarabb kiigazítja Kína-politikáját, eltörli a kínai termékekre kivetett büntetővámokat, visszavonja a kínai vállalatokat érintő, egyoldalú szankciókat, és felhagy Kína technológiai fejlődésének elnyomásával. A kínai külügyminiszter ezeket a lépéseket a kínai-amerikai együttműködés szükséges feltételeinek nevezte.

Vang továbbá felszólította Washingtont, hogy tartsa tiszteletben Kína legfontosabb érdekeit, ne avatkozzon bele az ország belügyeibe, és ne játsszon össze a Tajvan függetlenségét pártoló szeparatista csoportokkal.

A fórumon szintén felszólaló Cuj Tien-kaj, Kína Washingtonban állomásozó nagykövete elmondta: a két félnek világos határvonalakat kell szabnia olyan érzékeny kérdéseket illetően, mint Tajvan, Hszincsiang és Tibet ügye.

Az amerikai-kínai kapcsolatokban az utóbbi években komoly feszültségek alakultak ki egyebek mellett a kereskedelmet, az emberi jogokat, Hongkongot, Tajvant, illetve Kína dél-kínai-tengeri területi követeléseit illetően. Egyes megfigyelők szerint azonban a Joe Biden amerikai elnök vezette amerikai kormányzat nem fog jelentős változtatásokat végrehajtani Washington Kína-politikájában.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!