2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Washingtonban tárgyal Orbán Viktor

Hír TV

2019. május 13., hétfő 07:08

Ma fogadja Washingtonban a magyar kormányfőt az Egyesült Államok elnöke. Orbán Viktor és Donald Trump biztonságpolitikai, energetikai és kereskedelmi kérdésekről tárgyal majd. Elemzők szerint az amerikai vezető fel akarja értékelni a magyar miniszterelnök politikáját az európai parlamenti választások előtt.

Május elején vált hivatalossá, hogy Orbán Viktor kormányfő az amerikai elnökkel találkozik Washingtonban.

A szűk körű egyeztetést Donald Trump kezdeményezte. A miniszterelnök hétfőn látogat az Egyesült Államok fővárosába.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint a vezetők biztonságpolitikai, védelmi és kétoldalú együttműködési, illetve kereskedelmi, valamint energetikai kérdéseket vesznek napirendre.

A Fidesz kommunikációs igazgatója jelzésértékűnek nevezte, hogy néhány nappal az európai parlamenti választás előtt a Fehér Házban fogadja a magyar miniszterelnököt Donad Trump. Hidvéghi Balázs a Hír TV A nyolcas című műsorában elmondta, az Egyesült Államok elnöke, Magyarországhoz hasonló küzdelmet folytat az illegális migrációt ellen.

A külföldi sajtó is kiemelten foglalkozik a találkozóval. Elemzők szerint Donald Trump fel szeretné értékelni Magyarországot és a miniszterelnök politikáját a májusi európai parlamenti választások előtt.

Ennek oka, hogy a magyar migrációs törekvések, a terrorizmus elleni harc és a családtámogatási rendszer olyan sikeres, hogy azok példaként szolgálnak más országoknak is. Erről cikkezett a jobboldali amerikai sajtó, amely kulcsfontosságúnak nevezte a találkozót.

A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint a mindkét állami vezető ellenzi, hogy civil és nemzetközi szervezetek határozzák meg a világpolitikát. Köztük a bevándorlást, és azt, kikkel éljenek együtt az amerikai és a magyar állampolgárok.

A hétfői egyeztetésen fegyvervásárlásról is szó eshet, miután Magyarország a legmodernebb fegyverekben érdekelt a határvédelem biztosítása és a NATO-n belüli nagyobb szerepvállalás érdekében.

The Washington Times: Orbán Viktor washingtoni látogatása új fejezetet nyithat

Orbán Viktor miniszterelnök washingtoni látogatása új fejezetet nyithat Magyarország számára, Magyarország amerikai barátai örülnek a találkozónak Donald Trump elnökkel - írta a The Washington Times című amerikai lap vasárnap.

 A publicisztika - amelyet April Foley, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete jegyez - hangsúlyozza, hogy Orbán Viktor kormányfő látogatása Magyarország egy évtizedig tartó magas szintű diplomáciai elszigetelésének végét jelenti.

A Donald Trump amerikai elnökkel hétfőn tartandó tárgyalásokról szólva April Foley leszögezte:

"Magyarország barátai, köztük én is, akik úgy gondolják, hogy a szoros viszony szövetségeseinkkel az Egyesült Államok külpolitikájának stratégiai érdeke, most széles körben megtapsolják e találkozót."

A korábbi nagykövet megállapította: Barack Obama elnök kormányzásának éveiben a közép- és kelet-európai országok joggal érezték úgy, hogy elhanyagolják őket, és miközben az Egyesült Államok arra tett erőfeszítéseket, hogy újragondolja kapcsolatait Oroszországgal, felülírta azokat a régi barátságokat, amelyeket Európa peremén ápolt.

"Az Egyesült Államok beavatkozott Magyarország belügyeibe, és bírálata mély sebet ejtett a kétoldalú kapcsolatokon" - emelte ki April Foley.

A korábbi diplomata utalt arra: nem egyszer hallott a magyaroktól arról, hogy gyakorlatilag lehetetlen magas szintű találkozókat lebonyolítani a Fehér Házban, a Nemzetbiztonsági Tanácsban vagy a külügyminisztériumban. Megállapította: ezt nehezen lehet okos amerikai diplomáciának nevezni, kiváltképp akkor, amikor egy újjáéledő Oroszország berontott kelet-európai államokba, valamint Kína és Oroszország elözönlötte a térséget és ez válasz nélkül maradt.

April Foley hangsúlyozta: a Trump-adminisztrációnak igaza volt, amikor felhagyott az Oroszországgal kapcsolatos korábbi amerikai politikával, újragondolta az Egyesült Államok viszonyát Magyarországgal és a térséggel, valamint komolyan vette a nagyhatalmi versengést. Mike Pompeo külügyminiszter bátor vezetésére volt szükség a szakításhoz a csaknem egy évtizedig tartó kudarcos külpolitikával - vélekedett.

"És szükség volt egy maroknyi éles szemű és intellektuálisan komoly, a térséget nagyon jól ismerő emberre is ahhoz, hogy megjavuljon a viszony Amerika néhány döntő, de törékeny szövetségesével" - tette hozzá April Foley.

A politikai elmozdulást a korábbi nagykövet időszerűnek tartja. Részben Oroszországnak még a szovjet időkből eredő energetikai dominanciája és tolakodó propagandája, részben pedig Kína agresszív beruházásai miatt - fogalmazott. Szerinte ugyanis mindezek következtében az Egyesült Államok befolyása egyre gyöngül abban a térségben, amely az atlanti politika bástyája volt, és amelynek országai húsz éve csatlakoztak a NATO-hoz.

April Foley gróf Andrássy Gyula 19. századi magyar külügyminiszter szavait idézve a katonai együttműködést az amerikai-magyar kapcsolatok gerincének nevezte, és leszögezte, hogy "bölcs diplomácia Amerika számára ennek az együttműködésnek a kiterjesztése". Ezzel összefüggésben megemlítette a magyar haderőfejlesztési programot, a védelmi költségek emelése iránti elkötelezettséget és a nemrégiben aláírt védelmi együttműködést is. Mindezt kulcsfontosságúnak minősítette mind az Egyesült Államok, mind a NATO számára, szóba hozva az európai csapatmozgások könnyebbé válásának lehetőségét is.

A kínai Új selyemút kezdeményezést April Foley "riasztóan vonzó alternatívának" nevezte az olyan országok számára, mint Magyarország, és ezért jogosnak tartotta, hogy a Trump-kormányzat erőteljesebb gazdasági és kereskedelmi diplomáciát folytat Magyarországgal.

"Ebben nehezen találna jobb partnerre Szijjártó Péternél, az üzleti élethez is értő külügyminiszternél, aki csaknem kéthavonta utazik Budapest és Washington között" - írta.

 

Hír TV/MTI