2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Külföld

Washington elutasította Irak kérését a tárgyalásra a csapatkivonásról

Közleményében Morgan Ortagus külügyi szóvivő hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak jelenleg nem áll szándékában megvitatni Ádil Abdel Mahdi iraki kormányfő javaslatát a csapatkivonásról.

  • Washington elutasította Irak kérését a tárgyalásra a csapatkivonásról

"Valamennyi tárgyaló delegációnak, amely Irakba utazna, jelenleg éppen az lenne a feladata, hogy ne a csapatok kivonását, hanem stratégiai partnerségünk megerősítését vitassa meg" - fogalmazott a kommünikében Ortagus. Hozzáfűzte: az amerikai katonai jelenlét Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc folytatása. "Elkötelezettek vagyunk az amerikaiak, az irakiak és a koalíciós partnereink megvédése iránt" - hangoztatta.

Hangsúlyozta mindazonáltal, hogy Washington szívesen "megvitatná" Bagdaddal "nemcsak a biztonságot érintő kérdéseket, hanem a pénzügyi, gazdasági és diplomáciai partnerségünk témáit is".

Morgan Ortagus tudatta azt is: jelenleg az amerikai külügyminisztériumban tartózkodik a NATO küldöttsége, amely éppen az észak-atlanti katonai szövetség erőteljesebb iraki szerepvállalásáról egyeztet az amerikai partnerekkel.

A bagdadi elnöki iroda pénteken adott ki közleményt arról, hogy Ádil Abdel Mahdi iraki ügyvivő miniszterelnök az amerikai csapatkivonásra vonatkozó terv kidolgozására kérte Mike Pompeo amerikai külügyminisztert. Pompeo csütörtökön este telefonon egyeztetett Abdel Mahdival a kialakult helyzetről.

Az iraki parlament vasárnap szavazott meg egy nem kötelező érvényű határozatot arról, hogy minden külföldi csapatot ki kell vonni Irak területéről.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!