2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Washington bejelentette szomáliai nagykövetségének újranyitását

Az Egyesült Államok szerdán bejelentette a szomáliai fővárosban, Mogadishuban található nagykövetségének újranyitását csaknem 29 év után. Az amerikai nagykövetség 1991. január 5-e óta volt zárva az afrikai országban.

  • Washington bejelentette szomáliai nagykövetségének újranyitását

A nagykövetség a mogadishui repülőtér közelében, egy megerősített védelmű területen található, a nemzetközi képviseletek többsége, valamint az ENSZ-képviselet mellett. Mint azt Donald Yamamoto, az Egyesült Államok szomáliai nagykövete mondta, a diplomáciai képviselet az együttműködés javítását, valamint az Egyesült Államok nemzeti stratégiai érdekeinek előmozdítását szolgálja.

Az erről beszámoló EFE spanyol hírügynökség azonban megjegyzi, hogy a mostani amerikai bejelentésre azt követően került sor, hogy az al-Shabaab szomáliai dzsihadista szervezet hétfőn megpróbálta megtámadni a Mogadishutól 90 kilométerre északnyugatra található Baledogle katonai támaszpontját, ahol amerikai katonák képzik ki a szomáliai különleges erők tagjait. Senki sem sebesült meg, mivel - ahogyan azt Washington állította - a biztonsági erőknek sikerült visszaverniük a támadást még azelőtt, hogy a dzsihadistáknak sikerült volna bejutniuk.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió (AU) békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám törvénykezést) vezessen be Szomáliában. A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen országszerte, köztük a fővárosban, Mogadishuban is.

Az amerikai hadsereg kiképzéssel és légicsapásokkal támogatja a kormányt a szunnita fundamentalisták elleni harcában.

Szerdán hat szomáliai katona vesztette életét egy támadásban. Mint azt Mohamed Abdi, a szomáliai fegyveres erők tagja elmondta, egy út mentén elhelyezett bomba robbant fel a főváros közelében, aminek következtében megsemmisült egy katonai jármű. A dpa német hírügynökség szerint a meggyilkolt katonák egy olyan elit egység tagjai voltak, amelyet az amerikai erők részesítenek kiképzésben. A támadás tényét a védelmi minisztérium megerősítette az állami rádióban. A támadás végrehajtójaként az al-Shabaab jelentkezett az őt támogató Andalus nevű rádióadón.

Szomáliában Mohamed Sziad Barre diktátor 1991-es elmozdítása óta szinte folyamatosan polgárháborús helyzet uralkodik, és nincs egységes, az ország egész területét uralni képes vezetés. Az országban radikális iszlamista milíciák, hadurak és fegyveres bűnözői csoportok folytatnak harcot.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!