2020. október 19.,
hétfő, Nándor napja

Vörös riasztást adtak ki az áradások miatt Új-Zélandon

Hír TV

2020. február 5., szerda 11:33

Vörös riasztást rendeltek el Új-Zéland déli szigetén az áradások miatt. A térséget napok óta heves esőzések sújtják, több száz embert kellett kimenekíteni. Számos főút járhatatlanná vált és akadozik az áramellátás is.

Homokzsákokkal próbálják elállni az útját a hatalmas víztömegnek Új-Zéland déli szigetén. Az elmúlt hatvan órában több mint egy méter csapadék zúdult a térségre. A heves esőzés miatt számos folyó kilépett a medréből, az áradás utakat, házakat öntött el, és több száz embert napokra elzárt a külvilágtól. Több ezren áram nélkül maradtak. A katasztrófavédelem vörös riasztást rendelt el.

A hatóság megkezdte az alacsonyan fekvő városok evakuálását, mintegy 6 ezer embert próbálnak helikopterrel kimenekíteni.

A szakemberek abban bíznak, hogy az ár most tetőzik, és az apadással csökken majd a veszély.

"A kiáradó víztömeg, vagyis tulajdonképpen a folyók vízszintje meghaladta az árvédelem szintjét, ezért kezdtük meg a térség evakuálását. De egyelőre - és nagyon remélem, hogy ez így marad - a gátak kitartanak, szóval imádkozunk, hogy a vízszint elkezdjen csökkenni, ennek már látjuk némi jelét"

- mondta a térség vészhelyzeti koordinátora.

Az özönvízszerű esőzés miatt hétfőn már több száz ember rekedt a sziget délnyugati részén található Milfourd Sound nevű fjordlenden. A népszerű turistacélponthoz vezető mintegy 120km-es útszakasz ugyanis járhatatlanná vált. A turistákat helikopterekkel szállították a közeli városba.

Hír TV