2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Vizsgálják, ki írta a Trump elleni puccsról szóló cikket

Az amerikai igazságügyminiszter vizsgálja, hogy ki írta a The New York Times cikkét, amely szerint csendes puccs zajlik a Fehér Házban. Erre Donald Trump utasította a tárcavezetőt. Az elnök szerint a névtelen cikk szerzője magas rangú tisztségviselő, így nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert feltehetően titkosított dokumentumokra is rálát. Csütörtökön egy kampányrendezvényen az amerikai elnök hazaárulónak nevezte a rejtélyes cikk íróját. Közben elődje, Barack Obama is keményen bírálta utódja politikáját.

  • Vizsgálják, ki írta a Trump elleni puccsról szóló cikket

Vizsgálatot indít a The New York Times ellen az amerikai elnök. Donald Trump igazságügyminiszterére bízta a feladatot, derítse ki, ki írta a liberális napilapban szerdán megjelent véleménycikket. E szerint Trump kiszámíthatatlan személyisége miatt sok hibás és káros döntést hoz a Fehér Házban, emiatt az alkalmazottaknak sokszor kell kármentő lépéseket tenniük. Ráadásul a szerző azt is leírta, a minisztériumokban egyre többen felvetik, hogy alkalmazni kéne a 25. alkotmány-kiegészítést, amely szerint az alelnök és a miniszteri többség alkalmatlanság esetén eltávolíthatja a hatalomból az elnököt.

Trump szerint a cikk írója hazaáruló, és mivel titkos dokumentumokra is ráláthat, kockázatot jelent az országnak. „Szerintem ez egy nemzetbiztonsági ügy. Meg kell vizsgálniuk, részletesen meg kell vizsgálniuk. Mert miért kell együtt élnünk valakivel a Fehér Házban, aki bomlasztó. Megtaláljuk és kiderítjük ki ez a személy” – jelentette ki az elnök.

A politikai vihart kiváltott cikk előtt közöltek részleteket, az egykori Watergate-ügyet leleplező újságíró, Bob Woodward új, Trumpról szóló könyvéből. A kedden megjelenő mű szerint a kormányzaton belül egy csendes államcsíny zajlik, munkatársai megpróbálják hatástalanítani Trump döntéseinek negatív következményeit.

Ezek miatt a volt elnököktől mindenképpen szokatlanul még Barack Obama is keményen bírálta utódját Illinois államban, egyetemisták előtt.

„Minden kiderül: emberek vannak a Fehér Házban, akik titokban nem követik az elnök parancsait. Ez nem kitaláció, komolyan mondom. Ez nem az, ahogy a demokráciánknak működnie kellene” – mondta a volt elnök, aki hozzátette azt is, Trump veszélyes a demokráciára, de a legnagyobb fenyegetést a közömbösség jelenti. Ezért pedig mindenkit voksolásra biztatott a félidős kongresszusi választáson, mert úgy véli, ez sokkal fontosabb választás, mint bármelyik, amelyikre emlékszik az életében.

Trump elnök az észak-dakotai fargóban egy kampányrendezvényen így reagált Obama beszédére: „Sajnálom, néztem, de elaludtam rajta. Nagyon jó volt elalváshoz.”

Közben a politikai kampány kellős közepén a washingtoni bíróságon Trump egyik tanácsadóját 14 nap börtönre és 200 óra közmunkára ítélték, amiért hazudott az FBI-nak orosz kapcsolatairól. Az ítélet szerint George Papadopoulos nem vallotta be a vizsgálóbírónak, hogy orosz tisztségviselőkkel játszott össze a 2016-os választási kampányban. Az eredetileg energetikai ügyekkel foglalkozó chicagói ügyvéd találkozott olyan professzorral is, aki szerint terhelő információi vannak Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltről. Papadopoulos már korábban bűnösnek vallotta magát, és vádalkut kötött Trump orosz kapcsolatait vizsgáló Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottsággal.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!