2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Vízkereszt előtt sztrájkoltak a spanyolországi Amazon dolgozói

A spanyol ajándékozási szezon kellős közepén kezdtek sztrájkot az Amazon internetes áruház dolgozói. A Vízkereszt előtti napokban rendelt árukat várhatóan csak késéssel kaphatják meg a vásárlók.

  • Vízkereszt előtt sztrájkoltak a spanyolországi Amazon dolgozói

Sztrájkoló Amazon dolgozók a vállalat Madrid melletti raktáránál. „Kizsákmányolás jogok nélkül” – olvasható egyikük pólóján. Az internetes áruház alkalmazottai egy nagyobb szabású kampány keretében, csütörtökön kezdtek kétnapos munkabeszüntetési akciót több fizetésért és jobb munkafeltételekért.

„Lassan már egy éve tüntetünk, mert ez a cég, amelyik a világ leggazdagabb vállalata, a dolgozók jogainak elvételével meg akarja tartani a hasznot – véli David Matarraz, az Amazon alkalmazottja. – Ahogy telnek az évek, még gazdagabbak akarnak lenni, és elveszik a jogainkat. Csökkenteni akarják a szabadnapjainkat, a túlóra juttatásunkat. Addig folytatjuk ezt a tüntetést, amíg nem nyerjük meg a csatát.”

A szakszervezetek által meghirdetett sztrájk miatt várhatóan késve kapják meg a vásárlók a Vízkeresztre küldött ajándékokat. Ilyenkor a három királyok ünnepén a spanyolok meglepetésekkel kedveskednek egymásnak. Legutóbb tavaly év végén a karácsonyi roham kellős közepén többször is sztrájkba léptek az alkalmazottak Európában. Akkor az Amazon vezetése szerint nem érintette a vásárlókat.

„Mindig nyitottak vagyunk a tárgyalásra. November 23-án, a fekete péntek előtti héten, amikor elkezdtük ezt a harcot, benyújtottuk a feltételeinket a vállalatnak. Eddig még nem kaptunk rá választ. Másfél hónap elteltével nem tudunk semmit” – mondta Alfonso Dominguez szakszervezeti képviselő. 

Az érdekvédők szerint a dolgozók 70 százaléka csatlakozott az akcióhoz, a cég vezetése szerint viszont a legtöbben felvették a munkát. A madridi központban az alkalmazottak átszámítva havonta 514 ezer forintot keresnek, ez több mint a kétszerese a minimálbérnek. Az amazon alapítója, Jeff Bezos a Bloomberg legfrissebb listája szerint a világ leggazdagabb embere 125 milliárd dolláros vagyonával.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!