2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Vita alakult ki a kampányban a hagyományos családfelfogás és melegjogi követelések körül

Óva intett a homofób retorika kampánycélra való használatától Adam Bodnar lengyel emberi jogi szóvivő hétfőn, arra a vitára reagálva, amely az elnökválasztási kampányban a hagyományos családfelfogás, illetve a melegjogi mozgalom (LMBT) és annak eszmei háttere körül alakult ki, miután Andrzej Duda államfő aláírta az úgynevezett Családvédelmi Chartát.

  • Vita alakult ki a kampányban a hagyományos családfelfogás és melegjogi követelések körül

A dokumentum, amelyet múlt szerdán látott el kézjegyével a június 28-i választáson újrainduló Duda, többek között az eddigi családtámogatások megőrzését, valamint a gyermekek LMBT-ideológiával szembeni védelmét ígéri.

"Semmilyen körülmény, így egy választási kampány sem igazolhatja egy társadalmi csoport dehumanizálását vagy a homofób retorikát" - írta Adam Bodnar az interneten közzétett nyilatkozatában. Úgy látta: az LMBT-rövidítés nem ideológiát jelent, hanem "meghatározott nemi identitású embereket".

"A családvédelem (...) teljesen természetes dolognak tűnik" - jelentette ki ezzel szemben hétfőn Radoslaw Fogiel, a Duda jelöltségét támogató kormánypárt, a PiS szóvivője. Arra reagált, hogy az elnököt az ellenzéki jelöltek, valamint a külföldi sajtó egy része az LMBT-ről szóló kijelentése kapcsán a társadalmi konfliktusok szításával, a homoszexuális személyek hátrányos megkülönböztetésével vádolták meg.

Fogiel szerint a Családvédő Charta "nem sérthetett meg senkit", az erre hivatkozó negatív reakciók pedig manipuláción alapulnak, és "lénygében kihasználják a bizonyos nemi identitású személyeket a politikai harcban". Az emberi személyiség korlátozása "kizárólag a szexualitás témájára, bántó" - tette hozzá a szóvivő.

Duda ugyanis szerdán, utalva a lengyel alkotmányban foglalt felfogásra, amely egy nő és egy férfi kapcsolataként határozza meg a házasságot, megengedhetetlennek nevezte, hogy azonos nemű párok gyermeket fogadhassanak örökbe. "Ilyen megoldást nem lehet bevezetni, ez idegen ideológia" - jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy a gyermekeket védeni kell az LMBT-ideológiával szemben, a szülők joga pedig az, hogy maguk döntsék el, milyen szellemben nevelik őket. Ezzel arra utalt, hogy fő elnökválasztási riválisa, az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester tavaly meghirdetett egy LMBT-charta nevű programot, amelynek oktatásügyre vonatkozó része a fővárosi iskolákban a szexuális nevelés olyan formáit vezette volna be, amelyek a bírálók szerint idő előtt felébresztenék a nemi ösztönt a gyermekeknél.

A beszédét követő bírálatokra reagálva, Duda egy szombati kampánygyűlésén aláhúzta: az LMBT-mozgalomnak és ideológiájának alakulása nyomon követhető a történelemben, ezt a tényt tagadva most egyesek "arról próbálnak meggyőzni minket, hogy nem ideológiájáról, hanem (konkrét) emberekről van szó". Rámutatott: az LMBT-mozgalommal és ennek ideológiájával a homoszexuálisok egy része nem is azonosul.

"A kommunizmus idején a gyermekekre rákényszerítették az iskolákban a kommunista ideológiát. Ez bolsevizmus volt. Ma is (...) új ideológiát próbálnak gyermekeinkre rákényszeríteni, ez amolyan neobolsevizmus" - jelentette ki.

Vasárnapi Twitter-bejegyzésében Duda az említett fellépéseiről beszámoló külföldi sajtóhoz, többek között a Reuter és az AP hírügynökséghez fordult, azt állítva, hogy szavait kontextusukból kiszakítva idézték. Aláhúzta: ő is a sokszínűség és az egyenlőség híve, ugyanakkor "a tolerancia ürügyével nem szabad semmilyen kisebbség meggyőződését a többségre rákényszeríteni".

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!