2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

A Pál utcai fiúk

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Külföld

Vita a vakcinaelosztásról és egy oltóanyagról

Változtatni akar az osztrák kancellár és öt másik európai uniós ország vezetője a Brüsszel által intézett közös oltóanyag-elosztáson, mert aránytalannak tartják a mechanizmust. Közben már 12-re emelkedett azoknak az uniós tagállamoknak a száma, amelyek a melléhatásokra hivatkozva felfüggesztették az AstraZeneca vakcina alkalmazását.

  • Vita a vakcinaelosztásról és egy oltóanyagról

Hat ország a 27-ből elégedetlen az Európai Unió közös vakcinaelosztási módszerével. Ausztria mellett Bulgária, Csehország, Szlovénia, Lettország és Horvátország emiatt az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökéhez fordult.

Sebastian Kurzot ellenfelei azzal vádolják, hogy megpróbálja elterelni a figyelmet kormánya hibáiról és a viszonylag lassú oltási folyamatról. Az Európai Bizottság pedig azt állítja, hogy a tagállamok döntése miatt tértek el a lakosságarányos elosztástól, ahova egy újabb döntéssel vissza lehet térni.

Egy másik oltással kapcsolatos kérdés is megosztja az Európai Uniót. Valóságos vakcinaháború alakult ki az unió több országa és a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó között.

Egyértelmű összefüggést nem mutattak ki a cég széruma és néhány beoltottnál tapasztalt vérrög képződés között, Nagy-Britanniában pedig milliószámra oltanak vele, mégis egyre több uniós tagállam dönt úgy, hogy felfüggeszti a vakcina használatát.

A nyugat-európai országok közül szinte csak Belgium az, ahol továbbra is oltanak az AstraZeneca vakcinájával.

Belgiumban naponta átlagosan 2 ezer embert oltanak be az AstraZeneca szérumával, csak nagyon kevesen utasítják el ezt a vakcinát.

Más országokban, ahol leálltak a beadásával, még lassabbá válik az oltási folyamat és még későbbre tolódik a megfelelő számú beoltott, vagyis a nyájimmunitás elérése.

Közben az Európai Unió vitában áll az AstraZenecával, mert rendre kevesebb oltóanyagot, szállít, mint amennyit ígért. Brüsszel szerint amíg az uniónak kevés vakcinát szállít a cég, más kötelezettségeit teljesíti, például az unió területén lévő gyáraiból is.

Március végig az Európai Unió 30 millió adagra számíthat, az előzőleg vállalt 90 millió helyett.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!