2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Visszavonta a kiadatási törvénytervezetet a hongkongi kormányzó

A tüntetéseket szervező ellenzéki csoport később közölte, hogy ennek ellenére folytatják a tiltakozásokat.

  • Visszavonta a kiadatási törvénytervezetet a hongkongi kormányzó

A törvénytervezetet, amelynek értelmében a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának, Lam júniusban felfüggesztette, de ezzel sem tudta elérni, hogy abbamaradjanak a hetek óta tartó tüntetések.

A tüntetéseket szervező Civil Human Rights Front nevű ellenzéki csoport válaszul közölte: a kiadatási törvénytervezet visszavonása ellenére folytatják a tiltakozásokat. A javaslat visszavonása és a rendőri túlkapások független kivizsgálása mellett a tiltakozók immár Lam lemondását és azt is követelik, hogy a rendőrség vonja vissza az őrizetbe vett tüntetők ellen lázadás címén korábban emelt vádakat. Ezenkívül sokan politikai reformot és demokratikus választásokat is követelnek.

Joshua Wong, az egyik legismertebb hongkongi demokráciapárti aktivista elmondása szerint a tiltakozásoknak legalább október 1-ig, Kína nemzeti napjáig folytatódniuk kell. "Peking és a kínai hatóságok csak megpróbálnak véget vetni a tüntetéseinknek a törvénytervezet visszavonásának bejelentésével" - mondta Wong egy szerdai vitán Tajvanon.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint Lam a múlt héten üzletemberek előtt kijelentette, hogy "megbocsáthatatlan rombolást" követett el a törvénytervezet benyújtásával. Egy kiszivárogtatott hangfelvétel szerint - ha lesz választása - várhatóan bocsánatot kér és lemond. A hongkongi kormányzó tagadta az erről szóló beszámolókat.

Lam szerdán a tévében - nem élő adásban - azt üzente, hogy kormánya nem teljesíti a tüntetők további követeléseit, egyebek közt nem indít külön, független vizsgálatot annak kiderítésére, hogy voltak-e rendőri túlkapások a tüntetőkkel szemben. Lam ugyanakkor két új, a kormány által kinevezett taggal bővítette azt a rendőri bizottságot, amely vizsgálja az ügyet.

A kormányzó elfogadhatatlannak minősítette a tüntetők azon követelését is, hogy engedjék szabadon őrizetbe vett társaikat. A hongkongi rendőrség szerint közel ezer embert vettek őrizetbe a tiltakozások során, illetve - ahogyan azt a dpa német hírügynökség megjegyzi - a városban számos öngyilkosság történt a tüntetésekkel összefüggésben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Az olasz jobboldal sem akar belépni a háborúba + videó

Az olasz jobboldal sem akar belépni a háborúba + videó

Egy olyan országért nem mennek háborúba, amely még csak nem is tagja a NATO-nak – ezt mondta a HírTV-nek a Liga szenátora. Az olasz pártok többsége is egyetért abban, hogy Ukrajna védelmében végre a békére kellene összpontosítani, ez az egyik témája az olaszországi G7 csúcsnak is, ami ma kezdődik.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!