2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Olimpiai álom Erdélyben 11:00

Külföld

Visszatérhet a kitoloncolt koszovói lány Franciaországba

Visszatérhet Franciaországba a kitoloncolt koszovói cigány lány, de csak a családja nélkül. Ezt Francois Hollande államfő jelentette be a közszolgálati televízióban. A francia elnök emberiességi megfontolásból döntött így, miután a közigazgatási vizsgálat megállapította: a rendőrök nem jártak el körültekintően, amikor az osztálykiránduláson vették őrizetbe a 15 éves lányt.

A néhány napja kitoloncolt koszovói roma lánynak, Leonarda Dibraninak el kell búcsúznia családtagjaitól, ha vissza akar térni Franciaországba: a nyugat-európai állam csak őt fogadja vissza, szüleit és öt testvérét nem.

– Ha Leonarda kérvényezi a visszatérést, és folytatni akarja a tanulmányait, visszafogadjuk, de csak őt – közölte Francois Hollande. A francia elnök emberiességi megfontolásból döntött így, miután a közigazgatási vizsgálat megállapította: a rendőrök nem jártak el körültekintően, amikor az osztálykiránduláson vették őrizetbe a 15 éves lányt - bár családtagjainak kitoloncolása a szabályoknak megfelelően történt. Leonarda Koszovóban semmiképpen nem maradna.

„Itt nem beszélem a nyelvet, nem értem; és félek, hogy a többiek kicsúfolnak majd. Az otthonom nem itt van, hanem Franciaországban – mondta a lány. – Ott megvan mindenem: barátaim, a fiúm, a tanáraim, az iskolám, a jövőm. Mindenem Franciaországban van. De itt nincs semmim. Nem tudom, miért vagyok Koszovóban” – értetlenkedett Leonarda.

A lány apja korábban azt mondta a francia hatóságoknak, hogy az egész család Koszovóból származik, holott csupán a férfi született ott – felesége és öt gyermeke Olaszországban látta meg a napvilágot, a legfiatalabb testvér pedig már Franciaországban. Az apa beismerte, azért hazudott, hogy így könnyebben menedékjoghoz jussanak. A hatóságok félrevezetése miatt végül az egész családot kitoloncolták.

Az intézkedés miatt napokon át több ezres diáktüntetéseket tartottak. A franciaországi cigányok életkörülményeik javulását remélik a demonstrációktól. „Nagyon örülök ezeknek a tüntetéseknek, mert a diákok megértették, hogy a francia belügyminiszternek figyelnie kellene a helyzetünkre. Nem örülünk annak, hogy lakókocsikban kell élnünk, szívesen élnénk házakban, mint a franciák. Fizetnénk a rezsit is, és sokkal csendesebbek lennénk, dolgoznánk, és megkeresnénk a megélhetéshez szükséges pénzt” – mondta egy roma.

A francia belügyminiszter ezzel szemben úgy véli, hogy a romák többsége nem akar beilleszkedni a társadalomba, ezért vissza kell őket toloncolni hazájukba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

– Az eddig napvilágot látott adatok a tervezettnél alacsonyabb növekedést és magasabb inflációt vetítenek előre, ami a költségvetést sem hagyja érintetlenül – erről beszélt Varga Mihály a parlament költségvetési bizottságában, amely a tárcavezető éves meghallgatását tartja.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!