2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Külföld

Visszamenőleges szabálymódosítással zárnák ki a Fideszt a Néppárt frakciójából

  • Visszamenőleges szabálymódosítással zárnák ki a Fideszt a Néppárt frakciójából

Kilép a Fidesz az Európai Néppárt frakciójából, ha a Néppárt visszamenőleges szabályalkotással akarja kizárni soraiból a Fideszt - erről írt levelet Orbán Viktor miniszterelnök Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé közösségi oldalán.

Novák Katalin elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben egész Európa élet-halál harcot vív a koronavírussal, addig a Néppárt képviselőcsoportja azon dolgozik, hogyan tudnák visszamenőlegesen úgy módosítani a szabályokat, hogy a Fideszt ki lehessen zárni.

Novák Katalin hozzátette: érdekes, hogy a Néppárt most nem kéri magán számon a jogelveket és a visszamenőleges hatály tilalmát.

 

Orbán Viktor: Manfred Weberéknek a járvány idején az EPP-képviselőcsoport szabályainak felülvizsgálata a legsürgetőbb feladat

Manfred Weberéknek a járvány idején az EPP-képviselőcsoport szabályainak felülvizsgálata a legsürgetőbb feladat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint nehéz megérteni és elfogadni ezt.

Ha a Fideszt nem látják szívesen, "mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk" - írta Orbán Viktor, a párt elnöke vasárnap Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének.

A magyar miniszterelnök - vasárnap az MTI-hez is eljuttatott - levelében azt írta: ha a pénteken elfogadott rendelkezéseket megszavazzák, a Fidesz elhagyja az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportját.

Orbán Viktor levelét úgy kezdte: az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd, hozzátéve, "mi azt javasoljuk, hogy térjünk vissza a martensi örökséghez". Kifejtette: Wilfried Martens (az Európai Néppárt volt elnöke) sikerrel egyesítette a jobbközép és a jobboldal különböző gyökerű és földrajzi hátterű pártjait. Szövetséget kötött a hagyományos, kontinentális kereszténydemokraták és az északi konzervatívok között, "offenzív bővítési politikájával" bevonta a volt kommunista országok keresztény, jobboldali, nemzeti irányultságú pártjait az EPP-be.

A magyar kormányfő megjegyezte: az elmúlt két évben ígéretek sora hangzott el a pártban arról, hogy a jövővel kapcsolatos elképzeléseikről mély, belső egyeztetést folytathatnak. Orbán Viktor emlékeztette Manfred Webert: tavaly december 6-án neki írt levelében javasolta, hogy az európai parlamenti képviselőcsoport szintjén alakítsanak ki új típusú együttműködést, hasonlót az EPP-ED modellhez. "Az ígéreteket nem tartották be, és a levelemre sem született válasz" - tette hozzá.

Ehelyett - mint írta - "a belső szabályok átírása került az asztalra, rekordsebességgel és azzal a céllal, hogy megkönnyítsék képviselőink kizárását, vagy amennyiben ez a próbálkozás sem kapná meg a szükséges többségi támogatást, úgy megteremtenék a választott európai parlamenti képviselőink képviselőcsoportból történő kizárásának sebtében összetákolt és jogilag megkérdőjelezhető feltételeit". Orbán Viktor szerint az üzenet világos és érthető. "Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk" - tudatta.

A magyar kormányfő a néppárt frakcióvezetőjének írt levelében a jelenlegi helyzettel kapcsolatban három aggasztó tényt is kiemelt. Elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány több százezer európai ember életét követelte az elmúlt évben. A harmadik hullám éppen most érte el az országokat, "borzasztó emberveszteséget és példa nélküli gazdasági károkat okozva" - írta, kiemelve: "minden egyes tagországban élet-halál harcot folytatunk, éjjel-nappal". Ezekben az időkben együttműködésre, közös cselekvésre, toleranciára és türelemre van szükség - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint nehéz megérteni és elfogadni, hogy Manfred Weberéknek az EPP-képviselőcsoport régóta létező szabályainak felülvizsgálata most a legsürgetőbb feladat.

Második pontban Orbán Viktor arról írt, hogy értelmezésük szerint a jogállamiság fogalmába nem fér bele a szabályok visszamenőleges hatályú megváltoztatása vagy szankciók kiszabása, ahogyan az új rendelkezésekben ez egyértelműen szerepel. A kormányfő szerint ezeket a módosításokat a Fidesz európai parlamenti képviselőinek megbüntetésére szabták. "Miután nem tudott kellő mennyiségű szavazatot gyűjteni, hogy megbüntessen minket, most megpróbálja megváltoztatni a szabályokat és egy folyamatban lévő eljárásra kiterjeszteni" - fűzte hozzá.

Harmadik pontban kiemelte: a Fidesz elnökeként kötelessége, hogy biztosítsa választóik teljes képviseletét. Ennélfogva nem fogadhatja el a Fidesz európai parlamenti képviselői feladatellátásához szükséges jogainak korlátozását. "Ez mélységesen antidemokratikus lenne" - írta.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra: a Fidesz európai parlamenti képviselőit több mint 1,8 millió magyar ember szavazatával választották meg, ez a leadott szavazatok 52 százaléka. Arányaiban ők alkotják a legerősebb delegációt az EPP képviselőcsoportjában. Úgy fogalmazott: "Képviselőink félreállítása egyet jelent csaknem kétmillió magyar állampolgár semmibevételével, amely tovább gyengítené politikai családunkat."

A Fidesz elnöke levelét azzal zárta: ha az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot.

 

HírTV, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!