2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Világszerte tüntetnek a rasszizmus ellen

2020. június 10., szerda 12:24

A világ számos országában tiltakozóakciókat szerveztek a rendőri túlkapások és a rasszizmus ellen. A svájci Genfben 5 ezren demonstráltak a faji megkülönböztetés ellen. Az erőszak megfékezése érdekében több államban letakarták vagy eltávolították az egykori rabszolgatartók emlékműveit.

Darus kocsival távolították el a 18. századi rabszolgakereskedő szobrát a londoni múzeum előtt. A gyarmatosítás éveit idéző emlékműveket és a kolonialisták után elnevezett utcaneveket sorban távolítják el a rasszizmus elleni tömegtüntetésekre válaszul.

Ahol a hatóságok nem intézkedtek, ott a tiltakozók megrongálták vagy maguk döntötték le az általuk nem kívánatosnak tartott szobrokat. A brit miniszterelnök higgadtságra szólította fel a felbőszült tüntetőket.

Belgiumban sem menekültek a hírhedt történelmi személyek. II. Lipót belga király emlékművét előbb festékszóróval fújták le, majd megégették a demonstrálók. A szobrot később elszállították, hogy megpróbálják renoválni. Az uralkodó országszerte kiállított szobrairól megoszlanak a vélemények. Az elmúlt napokban az emlékművek eltávolításáért és meghagyásáért egyaránt aláírásgyűjtés indult.

A világszerte elterjedt tüntetéshullám sokakban aggodalmat kelt. A tömegdemonstrációk során ugyanis szinte lehetetlen betartani a koronavírus-járvány miatt elrendelt távolságtartási szabályokat, ami miatt újra emelkedhet a fertőzöttek száma. Az erőszakos megmozdulások miatt Washingtonba kivezényelt Nemzeti Gárda tartalékos tagjainál például egyre nagyobb számban azonosítanak koronavírussal fertőzötteket.

HírTV