2022. 10. 07. Péntek Amália napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Világszerte tüntetnek a rasszizmus ellen

A világ számos országában tiltakozóakciókat szerveztek a rendőri túlkapások és a rasszizmus ellen. A svájci Genfben 5 ezren demonstráltak a faji megkülönböztetés ellen. Az erőszak megfékezése érdekében több államban letakarták vagy eltávolították az egykori rabszolgatartók emlékműveit.

  • Világszerte tüntetnek a rasszizmus ellen

Darus kocsival távolították el a 18. századi rabszolgakereskedő szobrát a londoni múzeum előtt. A gyarmatosítás éveit idéző emlékműveket és a kolonialisták után elnevezett utcaneveket sorban távolítják el a rasszizmus elleni tömegtüntetésekre válaszul.

Ahol a hatóságok nem intézkedtek, ott a tiltakozók megrongálták vagy maguk döntötték le az általuk nem kívánatosnak tartott szobrokat. A brit miniszterelnök higgadtságra szólította fel a felbőszült tüntetőket.

Belgiumban sem menekültek a hírhedt történelmi személyek. II. Lipót belga király emlékművét előbb festékszóróval fújták le, majd megégették a demonstrálók. A szobrot később elszállították, hogy megpróbálják renoválni. Az uralkodó országszerte kiállított szobrairól megoszlanak a vélemények. Az elmúlt napokban az emlékművek eltávolításáért és meghagyásáért egyaránt aláírásgyűjtés indult.

A világszerte elterjedt tüntetéshullám sokakban aggodalmat kelt. A tömegdemonstrációk során ugyanis szinte lehetetlen betartani a koronavírus-járvány miatt elrendelt távolságtartási szabályokat, ami miatt újra emelkedhet a fertőzöttek száma. Az erőszakos megmozdulások miatt Washingtonba kivezényelt Nemzeti Gárda tartalékos tagjainál például egyre nagyobb számban azonosítanak koronavírussal fertőzötteket.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!