2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Világszerte terjed a koronavírus

Szükségállapotot hirdettek Oregon államban a koronavírus terjedése miatt. Közben a négy napja a tengeren veszteglő Grand Princess üdülőhajó kiköthetett Kalifornia partjainál, az utasokat vírusteszteknek vetik alá. Továbbra is terjed a kór a közel-keleten, Dél-Koreában azonban lassulni látszik a fertőzés üteme.

  • Világszerte terjed a koronavírus

Az olaszhoz hasonló „drákói” intézkedések nem várhatók, de minden megtörténhet

– így fogalmazott az amerikai országos infektológiai intézet vezetője, miután Oregon államban szükségállapotot hirdettek ki a koronavírus terjedése miatt. Az intézet igazgatója hangsúlyozta, pánikra nincs szükség, ám fel kell készülni, hogy az Egyesült Államokban a helyzet romlani fog.

"Idővel egyre jobb rálátásunk lesz arra, hogy mivel is állunk szemben, de sajnos ez jelenleg nem bíztató, mert látjuk, ahogy a vírus terjed a közösségünkben”

– mondta az infektológiai intézet igazgatója.

Közben kiköthetett a Grand Princess üdülőhajó a kaliforniai Oakland partjainál. A 2400 utast szállító óceánjáró csütörtök óta a vesztegelt a tengeren, San Franciscoban ugyanis nem engedték a hajót dokkolni, mert a fedélzeten 21 koronavírussal fertőzött embert találtak. Az utasokat partra szállás után vírusteszteknek vetik alá. A kikötési engedélyt azért kapta meg a jármű, hogy elkerüljék a Japánban megállított Diamond Princess üdülőhajón történteket, ahol az összezárt turisták egymást fertőzték meg. Az Egyesült Államokban már meghaladta a félezret a fertőzöttek száma.

Közben a Közel-Keleten is egyre több területre elért a kór. Iránban továbbra is rohamosan nő a fertőzöttek száma. Az iráni légitársaság vasárnap bizonytalan időre felfüggesztette összes Európába induló és onnan érkező járatait. Az iráni parlament egyik képviselője is belehalt a betegségbe.

Szaúd-Arábiában a járvány terjedése miatt vesztegzár alá helyezték a Keleti Tartomány egyik térségét. A Közel-Keleten összesen már több mint 6900 ember fertőződött meg.

A járvány másik gócpontjának számító Dél-Koreában meghaladta a hétezret a fertőzöttek száma, bár az illetékes hatósági adatok szerint az elmúlt héten lassult a betegség terjedése.

„Igaz, hogy a Covid-19 vírus terjedése az utóbbi időben lelassult, ám azt nehéz lenne kijelenteni, hogy a helyzet javulna.”

– mondta a dél-koreai egészségyügyi miniszterhelyettes.

Dél-Koreában jegyzik eddig a legtöbb fertőzöttet a világon a szárazföldi Kínán kívül. Észak-Korea ugyan nem jelentette, hogy megjelent volna a fertőzés az országban, de van rá esély, hogy a kommunista állam titokban tarthatja a megbetegedéseket.

Világszerte jegybanki monetáris intézkedésekkel próbálják mérsékelni és a koronavírus-járvány gazdasági következményeit. Az Európai Központi Bank "célzott és arányos" intézkedésekkel kíván fellépni, az Egyesült Államok és Kanada jegybankjai pedig kamatcsökkentést hajtottak végre. Csütörtökön az amerikai Kongresszus 8,3 milliárd dolláros keretet fogadott el a vírusfertőzés terjedése elleni intézkedések finanszírozására.

Nincs pánik a karantén alá volt észak-olaszországi régiókban

A karantén alá vont észak-olaszországi Trevisóban az emberek otthon maradtak, nincs pánik és nincs áruhiány sem. Ezt mondta el televíziónknak Zsóka Liz Davies, aki Veneto tartományban, Trevisóban él férjével és gyermekével. A magyar nő második babáját várja, így neki különösen ügyelnie kell saját és családja egészségére.

Kapcsolódó tartalmak:

Már 46 európai országban van jelen a koronavírus

Koronavírus - Már 9 igazolt fertőzés Magyarországon

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!