2020. július 10.,
péntek, Amália napja

Világszerte százezrek köszöntötték az utcákon az új esztendőt

Hír TV

2019. január 1., kedd 07:52, frissítve: kedd 08:56

A legtöbben ezúttal is Brazíliában, a riói Copacabanán gyűltek össze: több mint 2 millió élvezték a mintegy 10 perces tűzijátékot.

Új-Zélandon az elsők között köszöntött be az újév. A szigetország fővárosában, Aucklandben idén is a 328 méter magas Sky Towerről lőtték ki a tűzijátékrakétákat. Vagy 500 kilogramm pirotechnikai eszközt használtak fel. Idén először a Harbour Bridge is különleges fényben pompázott.

Egy órával később a sydneyi öbölben kezdődött 12 perces tűzjáték. A szervezők szerint ez volt az eddigi legnagyobb ilyen látványosság, amelyet több mint egymillióan nézték végig a kikötőben. Az arany, ezüst és lila fényekkel az augusztusban elhunyt soullegendának, Aretha Franklinnek állítottak emléket.

Évtizedek után először közvetítették az észak-koreai szilveszteri rendezvényeket. Phenjanban, a Taedong folyó partján felállított szabadtéri színpad körül gyűltek össze az emberek. Ezzel egy időben Tajvanon, a világ egykor legmagasabb épületéről, a Tajpej 101-ről lőtték ki a rakétákat. A több mint 500 méter magas épületet ezúttal fényjáték is megvilágította.

Moszkvában a Vörös téren köszöntötték tűzijátékkal 2019-et. „Azt kívánom mindenkinek, hogy aki szeretne, házasodjon meg, szüljön gyereket, változtasson munkahelyet, vegyen új kocsit. Könnyen váljanak valóra az álmok” – fogalmazott egy ünneplő. 

A német fővárosban a Brandenburgi kaputól a Győzelmi oszlopig a két kilométeres sugárúton rendeztek zenés ünneplést, a kontinens legnagyobb utcabálján a hangulatot éjfélkor hatalmas tűzijátékkal fokozták.

„A legfontosabb az egészség. A többit majd meglátjuk. Minden év új, és minden év legyen szép, és ezt reméljük az újévre” – mondta egy ünneplő. 

Sokan külföldről érkeztek az utcabálra. „Gyönyörű volt, felejthetetlen élmény. Most először vagyunk Berlinben újévkor. Mexikóból jöttünk, hogy a barátainkkal szilveszterezzünk. Boldog új évet!.” 

Párizsban a Diadalívre vetített fényshow-val kápráztatták el a résztvevőket. A szilveszteri utcai rendezvényre érkezőket idén a szokásosnál is szigorúbban ellenőrizték a több mint egy hónapja tartó sárga mellényes tüntetések miatt. „Elég nehezen lehetett bejutni a Champs-Élysées sugárútra, de elcsíptük a Diadalív fényeit. Nagyszerű volt” – fogalmazott egy algériai turista. 

Londonban szilveszterkor a hagyomány győzött a felújítással szemben. Az éjfelet a parlament világhírű toronyórája, a renoválás alatt álló Big Ben harangjátéka jelezte, majd negyedmillióan nézték a Temze partján a látványos tűzijátékot.

New Yorkban a zuhogó esővel dacolt az a 700 ezer ember, aki idén a Time Square-en búcsúztatta az óesztendőt. A híres kristálygömböt, amely pontban éjfélkor ereszkedett le, 32 ezer LED-égő világította meg. Az ünnepséget valamennyi amerikai tv élőben közvetítette.

A pálmát ezúttal is a rióiak vitték el, legalábbis, ami a részvevők számát illeti. Igaz, a több mint 2 millió ember a nyári melegben élvezhette az újév fényeit a Copacabana strandon. „Azt szeretném, hogy békés évünk legyen idén, az emberek összefogjanak, jól boldoguljunk. A braziloknak, hogy megértsék, össze kell fogniuk” – kívánta egy helyi fiatalember.