2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Világszerte egyre gyorsabban terjed a koronavírus

2020. augusztus 3., hétfő 12:18

Ausztrália után a Fülöp-szigeteken is újra szigorú járványügyi korlátozásokat vezettek be. Az országban naponta több ezerrel emelkedik a fertőzések száma, ezért a fővárosban úgynevezett közösségi karantént léptettek életbe. Gyorsan terjed a járvány Hongkongban is, ahova kínai szakértők érkeztek az újabb hullám megfékezésére. Indiában elkapta a koronavírust az ország belügyminisztere, akit kórházba szállítottak.

Hosszú sorban várakoznak az emberek a szupermarket előtt az ausztráliai Melbourne-ben. Victoria állam fővárosában a tavaszihoz kísértetiesen hasonló jelenetek bontakoznak ki a boltokban: üres polcok, kétségbeesett vásárlók. Másfél hónapos stagnálás után Ausztrália második legnépesebb állama vasárnap egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a fertőzések megugrása miatt, Melbournben ráadásul éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek.

Szigorító intézkedéseket vezetnek be a Fülöp-szigeteken is. Az országban a százezret is meghaladta a a fertőzések száma, és ez az adat naponta több ezerrel emelkedik.

„Az orvosi közösség több csoportja jelezte felém, hogy indokoltnak tartanak egy kéthetes karantént a fővárosban. Teljesen megértem, hogy az egészségügyi dolgozók miért kérnek ilyesmit, hiszen hónapok óta a frontvonalban küzdenek és kimerültek”

– mondta a szigetország elnöke, aki egyúttal bejelentette, hogy a fővárosban és a környékbeli régiókban úgynevezett közösségi karantént vezetnek be augusztus 18-ig.

A délkelet-ázsiai országokban közben egyre szélesebb körben használnak QR kódokat a vírus terjedésének követésére. Szingapúrban, Tájföldön és Malajziában a bevásárlóközpontokba vagy éttermekbe belépve az okostelefonok segítségével mindenkinek meg kell adnia a személyes adatait, így könnyen nyomon lehet követni, ki érintkezett koronavírussal fertőzöttel.

„Kénytelenek vagyunk a QR kódot használni, de azt gondolom, ez egy jó intézkedés, segít a pontosabb adatgyűjtésben és így talán könnyebb lesz az emberekkel elfogadtatni a különböző digitális tranzakciókat is”

– mondja egy értékesítési vezető.

A QR kódok használatának terjedése sokak szerint új lehetőségeket fog megnyitni a fejlesztők és szolgáltatók előtt, ám adatvédelmi problémákat is felvet.

Egyre gyorsabb ütemben terjed a járvány Hongkongban is. A városállamban az elmúlt 12 napban folyamatosan száz fölött volt az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma.

„A járvány újabb hullámát Hongkongban egyelőre sikerült féken tartani. De kritikus pillanathoz érkeztünk. Ha a vírus elterjed, hamar kifogyhatunk a gyógyászati forrásainkból”

– mondja az egészségügyi szakember.

A járványkezeléshez Kínából több szakértői csoportot is küldtek Hongkongba.

Indiában sem javul a helyzet. Az országban már a kétmillióhoz közelít a regisztrált koronavírusos betegek száma. Megfertőződött az ország belügyminisztere is, akit kórházba szállítottak.

A latin-amerikai országokban és a karibi térségben közben átlépte a 200 ezret a koronavírus halálos áldozatainak száma. Míg a térségben április végén regisztrálták a tízezredik halálesetet, június 23-án már a százezrediket jelentették. Júliusban pedig ez a szám már a duplájára nőtt, átlagosan több mint 2600 halálesetet jegyeztek fel naponta.

HírTV