2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:05

Külföld

Világszerte egyre gyorsabban terjed a koronavírus

Ausztrália után a Fülöp-szigeteken is újra szigorú járványügyi korlátozásokat vezettek be. Az országban naponta több ezerrel emelkedik a fertőzések száma, ezért a fővárosban úgynevezett közösségi karantént léptettek életbe. Gyorsan terjed a járvány Hongkongban is, ahova kínai szakértők érkeztek az újabb hullám megfékezésére. Indiában elkapta a koronavírust az ország belügyminisztere, akit kórházba szállítottak.

  • Világszerte egyre gyorsabban terjed a koronavírus

Hosszú sorban várakoznak az emberek a szupermarket előtt az ausztráliai Melbourne-ben. Victoria állam fővárosában a tavaszihoz kísértetiesen hasonló jelenetek bontakoznak ki a boltokban: üres polcok, kétségbeesett vásárlók. Másfél hónapos stagnálás után Ausztrália második legnépesebb állama vasárnap egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a fertőzések megugrása miatt, Melbournben ráadásul éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek.

Szigorító intézkedéseket vezetnek be a Fülöp-szigeteken is. Az országban a százezret is meghaladta a a fertőzések száma, és ez az adat naponta több ezerrel emelkedik.

„Az orvosi közösség több csoportja jelezte felém, hogy indokoltnak tartanak egy kéthetes karantént a fővárosban. Teljesen megértem, hogy az egészségügyi dolgozók miért kérnek ilyesmit, hiszen hónapok óta a frontvonalban küzdenek és kimerültek”

– mondta a szigetország elnöke, aki egyúttal bejelentette, hogy a fővárosban és a környékbeli régiókban úgynevezett közösségi karantént vezetnek be augusztus 18-ig.

A délkelet-ázsiai országokban közben egyre szélesebb körben használnak QR kódokat a vírus terjedésének követésére. Szingapúrban, Tájföldön és Malajziában a bevásárlóközpontokba vagy éttermekbe belépve az okostelefonok segítségével mindenkinek meg kell adnia a személyes adatait, így könnyen nyomon lehet követni, ki érintkezett koronavírussal fertőzöttel.

„Kénytelenek vagyunk a QR kódot használni, de azt gondolom, ez egy jó intézkedés, segít a pontosabb adatgyűjtésben és így talán könnyebb lesz az emberekkel elfogadtatni a különböző digitális tranzakciókat is”

– mondja egy értékesítési vezető.

A QR kódok használatának terjedése sokak szerint új lehetőségeket fog megnyitni a fejlesztők és szolgáltatók előtt, ám adatvédelmi problémákat is felvet.

Egyre gyorsabb ütemben terjed a járvány Hongkongban is. A városállamban az elmúlt 12 napban folyamatosan száz fölött volt az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma.

„A járvány újabb hullámát Hongkongban egyelőre sikerült féken tartani. De kritikus pillanathoz érkeztünk. Ha a vírus elterjed, hamar kifogyhatunk a gyógyászati forrásainkból”

– mondja az egészségügyi szakember.

A járványkezeléshez Kínából több szakértői csoportot is küldtek Hongkongba.

Indiában sem javul a helyzet. Az országban már a kétmillióhoz közelít a regisztrált koronavírusos betegek száma. Megfertőződött az ország belügyminisztere is, akit kórházba szállítottak.

A latin-amerikai országokban és a karibi térségben közben átlépte a 200 ezret a koronavírus halálos áldozatainak száma. Míg a térségben április végén regisztrálták a tízezredik halálesetet, június 23-án már a százezrediket jelentették. Júliusban pedig ez a szám már a duplájára nőtt, átlagosan több mint 2600 halálesetet jegyeztek fel naponta.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Április 17. és május 29. között országos road-showra indul a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Kavosz, amihez médipartnerként kapcsolódik a Világgazdság is. A Napi Aktuálisban arról kérdeztük Szajlai Csabát, a Figyelő és a Világgazdság főszerkesztőjét, hogy mi a témája ennek a beszélgetéssorzatnak. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!