2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 07:30

Külföld

Világiassággal vádolta a nyugati püspökök egy jelentős részét Robert Sarah bíboros

Újabb nyílt és őszinte beszédet mondott Robert Sarah bíboros, aki az ateizmus erősödő veszélyére figyelmeztetett. Gondolatait egy interjúban fogalmazta meg, melyet az Axióma közölt.

  • Világiassággal vádolta a nyugati püspökök egy jelentős részét Robert Sarah bíboros

A népszerű hitvédő főpásztor, aki korábban a szentszéki Istentiszteleti és Szentségi Kongregációt vezette prefektusi minőségben, most arra figyelmeztetett, számos főpap enged a „gyakorlati ateizmus kísértésének”, amikor enged a katolikus egyház tanításából.

Annyi püspök vágyott arra, hogy „szeresse a világ”, hogy elfelejtették, hogy a kereszténység az „ellentmondás jeleinek” hívja őket – fogalmazott Sarah. Megismételte a Fiducia Supplicans című vatikáni dokumentummal kapcsolatos kritikáját is, amely az azonos neműek házasságában részt vevő párok áldásáról rendelkezik, és kitart amellett, hogy nemcsak a hagyományos afrikai kultúra, hanem maga a katolikus tanítás teszi elfogadhatatlanná a dokumentumot.

„Sok nyugati elöljárót megbénít a világgal való szembefordulás gondolata” – mondta a bíboros. „Arról álmodoznak, hogy a világ szeresse őket; elvesztették a vágyat, hogy az ellentmondás jelei legyenek.”

Sarah bíboros a kameruni püspökök közösségének tartott elmélkedésében úgy vélekedett, „korunk egyháza az ateizmus kísértését tapasztalja”. Úgy látja, a gyakorlati ateizmus alattomosabb, mint intellektuális megfelelője, mert nem nyilvánítja ki magát nyíltan, hanem beszivárog a kortárs kultúra minden aspektusába, beleértve az egyházi diskurzust is.

Kijelentette, hogy az egyház és annak vezetése vétkes abban, hogy „alkalmazkodtak ehhez a nagy hazugsághoz, amely egy folyékony és gyakorlatias ateizmus, és bűnrészességet vállalt vele”.

Arra kért mindenkit, hogy az egyházon belül ne legyenek frakciók és önjelölt „megváltók”, mivel az ilyen megosztottság az ellenfél kezében van. „Nem kell pártokat létrehoznunk az egyházban, nem kell kikiáltanunk magunkat egyik vagy másik intézmény megmentőinek” – fogalmazott.

A bíboros megjegyezte, hogy míg az afrikai egyház manapság kritikus szerepet játszik Isten szavának fenntartásában, a nyugati keresztényeket úgy tűnik, gazdagságuk félrevezeti a megvilágosodás és a modernitás hamis érzésébe.

teljes cikk az Axióma honlapján olvasható.

Fotó: Famille Chrétienne / Axióma

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!