Egy nonprofit szervezet szerint az éttermekben elkészített ételek és a boltokban kapható fagyasztott termékek harmada nem tengeri halból készül, hanem olcsóbb, halgazdaságokban tenyésztett állatokból. A csoport több mint 670 helyet vizsgált meg az elmúlt két évben. A jelentést készítő szakember az egészségi kockázatokra figyelmeztet. „Ennek egészségügyi veszélyei és gazdasági veszélyei is vannak. Ha sokat fizetünk azért, hogy tengeri halat együnk, és helyette halgazdaságból származót kapunk, akkor sok vásárlót veszítünk. Ha fehér tonhalat rendelünk, de valójában kígyómakrélát vagy vajhalat hoznak ki, az komoly emésztési gondokat okoz. Nem mindenki tudja, hogy a szusiéttermekben fehér tonhalként árusított hal többnyire vajhal” – szögezte le Kimberly Warner, a jelentés szerzője.
Külföld
Vigyázat, a halakat is hamisítják
2013. március 01., péntek 12:25 | Frissítve: 2013. március 01., péntek 11:50
| DA