2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Vigadalom Halottak napján Mexikóban

Hír TV

2019. november 3., vasárnap 07:35

Énekkel, tánccal és mulatsággal ünnepelték a Halottak napját Mexikóban. A közép-amerikai országban az elhunytakra történő emlékezés nem szomorú, inkább vidám ünnep volt. A hagyományok szerint ilyenkor találkoznak az élők és a holtak.

A latin-amerikai országban az elhunytakra történő emlékezés nem egy szomorú és fájdalmas ünnep. Éppen ellenkezőleg! Az emberek kifestik magukat vagy maszkot öltenek, jelmezbe bújnak, órákig táncolnak, és hatalmas felvonulásokat szerveznek, miközben szeretteik képét viszik végig az utcákon.

Kultúrájuk és hagyományaik szerint azt ünneplik, hogy halottaik visszatérnek egy éjszakára, és velük együtt mulatnak. Vagyis újból maguk mellett érezhetik elhunyt szeretteiket. A vigasság után pedig szeretetenergiával megerősödve lépnek tovább a fénybe. 

A mexikóiak idén megemlékeztek az augusztusi texasi mészárlás 22 áldozatáról is. Egy zömében latin bevándorlók lakta amerikai városban, El Pasóban egy 21 éves férfi rasszista indíttatásból gyilkolt mexikóiakat.

Bolíviában és Chilibén idén a Halottak napja politikai színezetet is kapott. Az elnökellenes tüntetők felkeresték a temetőket, de az államfő személye ellen is tiltakoztak.

A megemlékezők elsősorban azok előtt rótták le kegyeletüket, akik az elmúlt hetek zavargásai során vesztették életüket.

Hír TV