2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Vétkes hanyagsággal vádolják a mexikói bevándorlási hivatal vezetőjét a menekülttábori tűzvész miatt

Vétkes hanyagság vádjával bíróság elé állítják a mexikói bevándorlási hivatal vezetőjét, miután márciusban 40 ember lelte halálát egy menekülttábori tűzvészben, Ciudad Juárezben. A szövetségi ügyészek szerint a hivatalvezető megakadályozhatta volna a tragédiát, hiszen korábban többször figyelmeztették az általa felügyelt táborokban tapasztalható problémákra.

  • Vétkes hanyagsággal vádolják a mexikói bevándorlási hivatal vezetőjét a menekülttábori tűzvész miatt

A Francisco Garduno elleni vádemelést a március 27-i eset miatt kedden este jelentette be a szövetségi ügyészség, azt követően, hogy mind a mexikói közvéleményben, mind több közép-amerikai országban ismételten követelték: ne álljon meg a bírósági vádemelés annál az öt, alacsonyabb beosztású embernél, akinél ez már megtörtént. Eddig ugyanis három bevándorlási tiszt, egy őr és egy venezuelai állampolgár ellen emeltek vádat az ügyben tömeges emberölés miatt.

A venezuelai vádlott a gyanú szerint matracokat gyújtott fel tiltakozásul, mert úgy tudta: átszállítják vagy kitoloncolják őket Mexikóból.

A közvélemény haragja eleinte arra a két őrre irányult, akik szemtanúk szerint kimenekültek az égő létesítményből anélkül, hogy kinyitották volna a zárkák ajtaját, hogy a bent lévők kimenekülhessenek.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök azonban kedden azt állította: ezeknél az őröknél nem volt kulcs.

A főügyészség közleménye szerint a bevándorlási hivatal több más tisztségviselője ellen is vádat emelnek kötelességmulasztás miatt, de nem nevezték meg őket, és a vádakat sem részletezték.

A főügyészi hivatal szerint a mostani eset egy felelőtlen tettek sorozatának következménye. 2020-ban is volt egy olyan menekülttábori tűzeset a Mexikói-öböl partján lévő Tabasco államban, amelyben egy ember meghalt és tizennégyen megsérültek. A bevándorlási hatóságnak már akkor tudniuk kellett, hogy problémák vannak a rendszerben, amelyeket ki kellett volna javítaniuk, de nem tették.

Mexikóban régóta panaszkodnak a korrupcióra és a rossz körülményekre a menedékkérőket fogva tartó létesítményekben, de ezekkel sosem foglalkoztak érdemben.

Borítókép: illusztráció/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!