2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Öngyilkos merénylet történt egy indonéziai katolikus templomnál

Öngyilkos merénylet történt az indonéziai Makassar egyik katolikus templománál vasárnap, többen megsebesültek - közölte a helyi rendőrség.

  • Öngyilkos merénylet történt egy indonéziai katolikus templomnál

A hatóságok szerint két feltételezett merénylő vesztette életét a támadásban. A szélsőségesek motorbiciklin érkeztek a Jézus Szent Szíve katedrálishoz, ahol a biztonságiak feltartóztatták őket - mondta el egy helyi pap, Wilhemus Tulak.

Argo Yuwono rendőrség szóvivő 14 sebesültről számolt be. A templomban számos hívő tartózkodott a robbanás idején, mivel éppen véget ért a húsvétot megelőző nagyhét kezdetét jelző virágvasárnapi mise.

A pusztítás teljes mértékét még nem tudni, de több autó megrongálódott.

A rendőrség lezárta a környéket. A helyszínre mentőautók érkeztek.

A támadás elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett.

A hatóságok vizsgálják, hogy milyen radikális csoporthoz tartozhattak a merénylők, és hogy a támadásnak köze lehet-e ahhoz, hogy a biztonsági erők a közelmúltban elfogtak több feltételezett szélsőségest - tette hozzá a szóvivő.

A terrorelhárítás januárban razziát tartott a radikálisok egyik makassari rejtekhelyén. Az akcióban két emberrel végeztek, akiknek a rendőrség szerint közük lehetett egy Fülöp-szigeteki templom elleni kettős robbantáshoz, amelyben több mint húszan vesztették életüket 2019 elején.

A terrorelhárítási ügynökséget vezető, Boy Rafli Amar terrorcselekménynek minősítette a makassari támadást.

Yaqut Cholil Qoumas indonéziai vallásügyi miniszter közölte, hogy bármi is volt indítéka, egyik vallás sem igazolhatja a merényletet. Gomar Gultom, az Indonéziai Egyházak Tanácsának vezetője pedig kegyetlen incidensnek nevezte a támadást.

A vallásilag sokszínű, 1,5 milliós Makassarban jelentős keresztény kisebbség él. A 260 millió lakosú Indonézia a világ legnagyobb muszlim országa, a lakosság 88 százaléka muszlim vallású.

2018-ban az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez kötődő Jamaah Ansharut Daulah nevű indonéziai szélsőséges csoport intézett támadást helyi templomok és egy rendőrségi ellenőrzőpont ellen Surabayában. Akkor több mint harmincan vesztették életüket.

A délkelet-ázsiai ország történetének legvéresebb iszlamista merényletére Bali turistaparadicsomban történt 2002-ben. A támadók 202 emberrel végeztek, többségük külföldi volt.

Az elmúlt években az indonéziai biztonsági erők sikerrel vették fel a harcot a szélsőségesekkel szemben, azonban újabban egyre több incidensre volt, miután számos helyi lakos csatlakozott az Iszlám Államhoz a Közel-Keleten.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!