2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Véletlenül tette netre Sotloff kivégzését az ISIS

Véletlenül töltötte fel az internetre az Iszlám Állam a Steven Sotloff lefejezéséről készült videót. A szervezet vezetése állítólag nem hagyta jóvá, hogy a világhálóra kerüljön az újságíróról készült felvétel – a dzsihadisták ezért bocsánatot kértek támogatóiktól. Közben az Egyesült Államok megtorlást ígért a megölt amerikai újságíró miatt. A férfi már a második amerikai újságíró áldozata a szélsőséges szervezetnek, egy hete James Foley-t ölték meg az Iszlám Állam (ISIS) fegyveresei.

Gyertyagyújtással emlékeztek meg Steven Sotloffra a floridai egyetem diákjai. Ebben az intézményben tanult az Iszlám Állam fegyveresei által kivégzett újságíró. Az amerikai–izraeli állampolgár a második újságíró, akit lefejeztek a dzsihadista szervezet tagjai. Állításuk szerint így válaszoltak arra, hogy az amerikai légierő állásaikat bombázza Észak-Irakban augusztus eleje óta. Az ISIS azt állítja, a kivégzésről készült felvétel véletlenül került nyilvánosságra, a szélsőséges muszlim szervezet vezetői nem hagyták jóvá a közzétételt, emiatt az Iszlám Állam támogatóitól bocsánatot kért. Közben az áldozat családja is üzent a dzsihadista szervezet vezetőjének.

– Steven Sotloff Isten mártírjaként halt meg. Azért ment az arab országokba, mert szerette az arabokat és a muszlimokat, el akarta mondani az ő történetüket a világnak. Abu Bakr számára is van üzenetem. Jaj neki! Azt mondta, a ramadán a kegyelem hónapja. Hol van az ő kegyelme? Az iszlám és a szent Korán nevében beszél, de nem ismeri a verseit. Abu Bakr, készen állok vitázni Önnel, békével jöttem, nincs kardom, készen állok válaszolni a kérdéseire – mondta Barak Barfi, a Sotloff család szóvivője.

Ennél jóval keményebb hangot ütött meg az amerikai alelnök. Joe Biden közölte, az Egyesült Államok addig nem nyugszik, amíg felelősségre nem vonta a tetteseket. „Nemzetként egységesek vagyunk. Amikor amerikaiakat bántanak, nem vonulunk vissza, nem felejtünk. Törődünk azokkal, akik gyászolnak, és amikor ez az időszak véget ér, tudniuk kell, hogy a pokol kapujáig fogjuk őket kísérni a felelősségre vonásig. Mert a pokol lesz a lakóhelyük.”

Katonai akciókról beszélt az amerikai védelmi miniszter is, aki egy interjúban leszögezte, hogy országa többet akar elérni az Iszlám Állam feltartóztatásánál.


– Szerintem az elnök kijelentése elég egyértelmű volt, hogy meg kell semmisíteni az Iszlám Állam képességeit. Ilyen tervek végrehajtására kaptunk parancsot. De emellett stabil, új, széles körű kormányra van szükség Irakban, ez remélem, a jövő héten létrejön – fogalmazott Chuck Hagel.

A védelmi miniszter szerint az Iszlám Állam oldalán több mint 100 amerikai állampolgár harcol Irakban és Szíriában. Egy amerikai szakértő komoly fenyegetésnek tartja, ha ezek a kiképzett harcosok visszatérnek.

– Tudjuk, hogy 12 ezer külföldi harcos utazott Szíriába az elmúlt három évben, közte ezer európai és több mint száz amerikai. Sokan közülük rangot szereztek az Iszlám Államban, a csoport pedig ezeket a harcosokat külső támadások megszervezésére használhatják fel. Ezek a külföldi harcosok tapasztaltak, kiképzést szereztek, és egyszer majd hazatérhetnek – közölte Matthew Olsen, az NCTC igazgatója.

Feltehetően Nagy-Britanniából érkezett az a férfi is, aki álarcban nyilatkozik James Foley amerikai újságíró kivégzéséről két héttel ezelőtt megjelent videón. A férfi a gyanú szerint egy brit hiphopelőadó. Az eset miatt a londoni kormány megkönnyítette azon személyek őrizetbe vételét, akik terrorizmussal gyanúsíthatók és repülővel akarják elhagyni az országot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!